Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИК

Данас је БАДЊИ ДАН: Ове обичаје обавезно морате да испоштујете

Име је добио по бадњаку, који тај дан уносимо у наше домове.

1641372561_badnji-dan.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Православни верници у Србији данас обележавају Бадњи дан традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснихи хришћански празник Божић - празник којим се прославља рођење Исуса Христа.

Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела, а људи се у Србији поздрављају речима "Христос се роди", а отпоздрављају са "Ваистину се роди".

На Бадњи дан се уносе Бадњак и слама у кућу, припрема посна вечера, пече печеница и иде у цркву на бдење. У праскозорје, под ударцима секире, један се млади храст опрашта са сунцем. Сече се са три ударца, тако да падне ка истоку. 

Бадњак је симбол оног дрвета, које су, према предању, пастири донели Јосифу и Марији, да заложе ватру и загреју пећину у којој је рођен Исус. Његово ложење је главни део овог празника, али ће бадњак од зоре, до сумрака, остати прислоњен уз кућу, и тек потом бити унет, уз посипање житом.

Бадњак се ложи са посебним поштовањем, и моли за здравље, срећу и мир!

Домаћице су већ припремиле празничну трпезу, посну, а богату, да би и нова година била богата и плодна. Бадњак гори до Божића, наговештавајући нову светлост коју доноси вера у новорођеног Христа.

Подови се посипају сламом, баш као у Витлејемској пећини, деца пијучу, да би се живина множила и умолило благостање.

У овим обичајима лежи проналажење смисла празника Христовог рођења. Није све у трпези и јелу, јер се све то може спремити било који дан. Битно је да се овај празник проведе у свом домаћинству у кругу породице, са радошћу и љубављу. И док се у домовима пали свећа, као симбол Исусове светлости коју је донео свету, ове су вечери сокаци и улице пусти.

Не иде се у госте, нити се ишта узима од других. Празнује се у породици, а сви обичаји упућују на љубав, праштање и тежњу да се све заваде прекину. Већ у понедељак, поздрављајући Божић, управо ћемо то рећи једни другима: 

Разбијање љуске ораха

Сваки укућанин треба да разбије љуску једног ораха, а плод унутра ће му открити каква га будућност чека све до следећег Божића. Ако је језгро ораха здраво и једро, биће добра година ономе ко га је поломио, ако не, верује се да те целе године неће имати среће и да ће га сколити нека болест.

Орахе би требало бацити и у ћошкове просторије док траје Бадња вечера, јер у неким местима важе за "мамац" за лошу енергију и зле силе, и тако штите породицу од свега лошег на овај дан.

Бадња вечера

Слама која се уноси у кућу, обедовање на поду и разношење ораха по кући су део култа мртвих. Три дана се са трпезе не прикупља него само доноси, па се чак и не чисти по кући.

Бдење

Током ноћи се пазило кад ће бадњак да прегори. Некада су сви укућани остајали будни док бадњак не прегори, а касније је само један мушкарац остајао да бди.

Према обичају, онај ко се током године са неким завадио, на Бадњи дан са њим треба да се помири.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas