Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас је ПРЕОБРАЖЕЊЕ, не дремајте и посебно пазите на ОВАЈ обичај

Данас је Преображење, верује се да је ово последњи дан за купање у рекама

1629294829_ruska-crkva.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Српска православна црква слави Преображење Господње. Тај празник посвећен је сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када он најављује своје потоње страдање и славу.

Прочитајте још: Посни ђувеч за оне који посте или држе дијету (ФОТО/ВИДЕО)

На Преображење се преобразио Христ

Празник Преображење Господње посвећен је тренутку када се, како каже хришћанско предање, Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засијао као сунчева светлост.

Икона Преображења често краси иконостасе, а на њој је представљен Христос на гори, окружен светлошћу, са саговорницима Илијом и Мојсијем, док тројица апостола, Петар, Јаков и Јован, уплашени леже на земљи. 

Увек пада у време Госпојинског поста

Преображење пада увек у време Госпојинског поста зато је празнична трпеза обогаћена вином и рибом. 

Прочитајте још: Да ли сте приметили иницијале на ТЕРАЗИЈСКОЈ ЧЕСМИ? Ево шта значе! (ВИДЕО)

Обичаји везани за Преображење

Сваки празник и његови обичаји везани су и за годишње доба. Зато се у народу обично каже да од Преображења углавном више нема великих врућина, али и да се цела природа преображава.

Грожђе на гробљу
Oбичај је да се грожђе дели и на гробљу за покој душа мртвих. 

Такође се некад веровало да је Преображење последњи дан за купање у рекама.

У цркви се на Преображење, у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља, освећује грожђе и дели народу, а у крајевима где нема грожђа, друго воће.

Не гледајте у небо

Верује се и да се на велики празник Преображење и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава, а ко то види и другом обелодани - изгубиће разум. 

Прочитајте још: ЗНАЧЕЊЕ БОЈА: Ево шта ваша омиљена боја говори о вама!

Преко дана се на Преображење не спава да се не би дремало током године. 

Прочитајте још: Десет МУДРИХ мисли и порука ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: "Не бранимо се од туђег зла, злом у себи"

У виноградарским крајевима о Преображењу се окупљају они који су напустили завичај, у Метохији светковине су у Великој Хочи, под окриљем средњовековних Немањичких задужбина.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas