Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли знате како је ЗЕЛЕНИ ВЕНАЦ добио ИМЕ? Центру Београда кумовала Немица! (ФОТО)

Зелени венац (жарг. „Зелењак“) је насеље на територији општине Савски венац и мањим делом Стари град. Налази се у самом центру града Београда.

1629100101_Untitled.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/light2tube
Oglas

Повезују га Призренска улица са Теразијама и Бранков мост са Новим Београдом.

Сигурно сте много пута прошли "Зелењаком", али да ли сте се икад запитали одакле потиче то име?

Прочитајте још: Да ли сте приметили иницијале на ТЕРАЗИЈСКОЈ ЧЕСМИ? Ево шта значе! (ВИДЕО)

Имену је кумовала Немица

Читав крај име је добио по кафани која се налазила на месту данашњег ресторана Мекдоналдс. Кафана  је имала необичну причу - први закупац је била једна Немица, госпођа Херман. Она је са мужем шеширџијом и троје деце дошла у Србију у потрази за бољим животом. 

 Уместо назива, она је истакла лимену таблу са венцем од зелено обојеног лишћа.

Судбина је хтела да направи трагичан заокрет. Муж јој се успут разболео и умро. Храбра и јака, госпођа Херман га је сахранила и наставила даље. Како је од мужа научила шеширџијски занат, покушала је да се од тога издржава у Београду. Није јој ишло, па је закупила кафану од познатог политичара и уставобранитеља – Алексе Симића.

Ова Немица је од кафане направила тражено место које су посећивали сви београдски боеми, али и многе значајне личности тог времена. На спрату је држала собе за ноћење. Уместо назива, она је истакла лимену таблу са венцем од зелено обојеног лишћа. Сад је јасно одакле долази име Зелени венац.

Због чега баш зелени венац на табли?

Постоји неколико верзија због чега је одабрала да стави зелени венац, али једна од најлогичнијих има везе са гробљем које се некада налазило близу ње. Војин Пуљевић пише: “На месту где је некада било гробље, на Зеленом венцу, остала само стара гробљанска кафана, која је и добила име по венцима, којима су кићени гробови“.

Када је 1920. поред отворена једна од најмодернијих пијаца тог времена било је логично да је “крсти” оближња кафана, а исто име понео је и читав крај. 

Кафана је преживела оба светска рата, а срушена је тек шездесетих година прошлог века да би се ту подигла аутобуска окретница.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ  

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas