Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СВЕТАЦ

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ МАКАРИЈЕ: Од Бога је добио ДАР ком су се дивили и људи и демони

Српска православна црква данас обележава Светог Макарија Египатског.

1643700586_30940-makarije-egipatski.jpg
Фото: Википедија
Oglas

Оженио се са 19 година, али му је супруга умрла непосредно након женидбе. Пошто јој је обећао верност до краја живота, а како није желео да дође у искушење, одлучио је да оде у пустињу, где је живео чак 60 година.

Предање каже да га је због аскетског живота, упорности и издржљивости коју је показао, Бог наградио даром да може да васкрсава мртве.

Кад су га питали, зашто је толико сув и кад једе и кад не једе, он одговори: "Од страха Божијег".

Прочитајте још: Знате ли шта је АЖАМИЈА? 30 старих српских речи за које већина НИКАД НИЈЕ ЧУЛА

Толико је успео да очисти свој ум од злих помисли и срце од злих жеља да га је Бог обдарио даром чудотворства. Његово смирење задивљавало је људе и демоне.

По повратку у цивилизацију са 80 година, Макарије је, према легенди, ишао од места до места и помагао да се васкрсну хришћани који су убијани само због исповедања своје вере.

Једном му је демон рекао: "Има само једно, у чему те ја не могу надвладати; то није пост, јер ја не једем никад ништа; то није ни бдење, јер ја не спавам никад".

- Него шта је то? - упита га Макарије.

- Твоје смирење - одговори демон.

Макарије је живео деведесет седам година. Пред смрт су му се јавили из оног света свети Антоније и свети Пахомије и наговестили му да ће кроз девет дана умрети, што се и догодило.

Још му се пред саму смрт јавио херувим који му је открио у визији блажени свет небески, похвалио труд и врлину његову и рекао му, да је послат да му узме душу у Царство небеско. Умро је 390. године.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas