Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Данас је ВЕЛИКИ СВЕТАЦ: Ово је молитва за здравље

Српска православна црква и верници данас славе Светог свештеномученика Автонома

1664031209_bf7e0f0af3c4e2f5f00f54ea0e32949fabe2ee94.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Свети свештеномученик Автоном живео је и ширио хришћанство у Италији све док цар Диоклецијан није започео велики прогон хришћана.

По доласку Диоклецијана Автоном је отишао у Витинију Азијску, у место звано Сореос, а према предању ту је наставио са хиршћанским учењем и саградио цркву Светог Архангела Михаила.

Након неког времена Авроном је сазнао да се у близини Сореоса налази место Лимна у коме живе само незнабошци. Отишао је тамо и храбро почео да проповеда о љубави Христовој и исправности вере у једног Бога и ускоро многи повероваше у његове речи. Док је био на путу хришћанства стекао је и много непријатеља. Забележено је да је група незнабожаца једног дана упала у цркву Светог Архангела Михаила за време службе коју је Авроном вршио и убили светитеља на олтару заједно са свим верницима који су се ту затекли.

Прочитајте још: Да ли можете да пронађете ТРИ СОВЕ скривене међу децом? Рекорд је 19 секунди, а само РЕТКИ су успели (ФОТО)

Касније, за време цара Константина на његовом гробу подигнут је храм. Легенда каже да се на тачно два века од смрти Свети Автоном јавио у сну једном војнику наредивши му да оде и ископа његове мошти. Војник је послушно отишао и урадио шта му је светитељ рекао, ископао је мошти које су остале нетакнуте, а у данима који су уследили многи болесни су оздравили након што су додирнули мошти Светог Автонома.

Зато је и данас обичај да се изговори молитва Светом свештеномученику Автоному, која, како се верује, доноси здравље и напрадак свакој породици:

- Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Автономе: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas