Oglas
· · Komentari: 0
svetac

Danas je VELIKI SVETAC: Ovo je molitva za zdravlje

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog sveštenomučenika Avtonoma

1664031209_bf7e0f0af3c4e2f5f00f54ea0e32949fabe2ee94.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Sveti sveštenomučenik Avtonom živeo je i širio hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije započeo veliki progon hrišćana.

Po dolasku Dioklecijana Avtonom je otišao u Vitiniju Azijsku, u mesto zvano Soreos, a prema predanju tu je nastavio sa hiršćanskim učenjem i sagradio crkvu Svetog Arhangela Mihaila.

Nakon nekog vremena Avronom je saznao da se u blizini Soreosa nalazi mesto Limna u kome žive samo neznabošci. Otišao je tamo i hrabro počeo da propoveda o ljubavi Hristovoj i ispravnosti vere u jednog Boga i uskoro mnogi poverovaše u njegove reči. Dok je bio na putu hrišćanstva stekao je i mnogo neprijatelja. Zabeleženo je da je grupa neznabožaca jednog dana upala u crkvu Svetog Arhangela Mihaila za vreme službe koju je Avronom vršio i ubili svetitelja na oltaru zajedno sa svim vernicima koji su se tu zatekli.

Pročitajte još: Da li možete da pronađete TRI SOVE skrivene među decom? Rekord je 19 sekundi, a samo RETKI su uspeli (FOTO)

Kasnije, za vreme cara Konstantina na njegovom grobu podignut je hram. Legenda kaže da se na tačno dva veka od smrti Sveti Avtonom javio u snu jednom vojniku naredivši mu da ode i iskopa njegove mošti. Vojnik je poslušno otišao i uradio šta mu je svetitelj rekao, iskopao je mošti koje su ostale netaknute, a u danima koji su usledili mnogi bolesni su ozdravili nakon što su dodirnuli mošti Svetog Avtonoma.

Zato je i danas običaj da se izgovori molitva Svetom sveštenomučeniku Avtonomu, koja, kako se veruje, donosi zdravlje i napradak svakoj porodici:

- Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Avtonome: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas