Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДАН ЖЕНА

ДАНАС СЕ СЛАВЕ МИРОНОСИЦЕ: Жене спремају ОВА два јела, а девојке пред удају иду у "КУМЛЕНИЈУ"

Трећу васкршњу седмицу верници славе као недељу светих жена мироносица, као и Јосифа и Никодима, који су били тајни ученици Христови

1651936919_pjimage---2022-05-07T171626.970.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Дан жена мироносица обележава се треће недеље по Ускрсу. У православним црквеним календарима ово је датум одавања почасти сећању на жене мироносице које су дошле после Христовог распећа у пећину са његовим телом и донеле смирну и мирисе. Међу њима су биле Марија Магдалена, Салома, Јована, Марија Клеопова, Марта и Марија, Сузана и други. 

Празник је посвећен женама које су промениле свој живот и посветиле га Исусу Христу као Учитељу. Пратиле су га свуда. У време када најближи ученици из страха и очаја нису знали шта даље, жене нису напустиле Сина Божијег након што су га ухватили. Крхки и беспомоћни, храбро су стајали на крсту. Стражари их нису могли отерати. Жене су поделиле с Исусом његов бол и патњу. Подржавали су Мајку Божију. Пратиле тело Исусово до гроба. Жене су прво дошле до гробау мраку, да створе ритуално помазање Његовог Тела миром (ароматичним уљем) и мирисима, по тадашњем обичају.

Прочитајте још: Додавање ОВОГ састојка у кајгану чини је савршено МЕКАНОМ И ВАЗДУШАСТОМ: Овако добар РЕЦЕПТ још нисте пробали

Оне су прве сведочиле чудесном Васкрсењу. Због тога су назване мироносицама. 

Веровања и обичаји

Ово је дан који доноси мир овом свету. На овај празник сећају се и Еве, првогрешнице, и Мајке Божије, која је подарила велике благослове. Уочи Дана жена мироносица, жене се договарају ко ће славити празник и сакупљати храну. Главна јела гозбе су кајгана и пилетина. На гозби су присутне само жене.

Мушкарцима је забрањено да учествују чак и у припремама за прославу (резање пилетине и сл.).

Као што се може видети, празник је био посвећен женама и био је праћен различитим обредима.

Један од њих је био и кумленија, којој су присуствовале девојке чије су се године приближавале браку. По правилу, извршена је на дан када се бреза коврчала. Две пријатељице са обе стране су се приближиле брези, на којој је висио венац, три пута се пољубе кроз њега. У исто време, оне су једна другој понудиле једну мисао, никад не псујући, стварајући пријатељство заувек. Након тога, дошло је до размене крстова и малих поклона.

Сматрало се да су девојке након кумленија ушле у однос духовних својстава, сличан кумовском. Недељу дана касније, девојке би се  враћале на место где су размениле поклоне. Уз песму би разгрнуле венац, вратиле натраг поклоне. То је значило да се њихови девојачки дани завршавају и да ће се ускоро удати и водити породичан живот.

Други обред, који проводе жене, је "крштење и сахрана кукавице". Подсећа на стари славенски ритуал. Прво се "закопа" лутка, која је направљена од траве "кукавице сузе", а након одређеног времена се ископа. Кукавица у овом случају симболизује женственост, душу и други свет.

Верује се и да, ако има много процветале јагорчевине око овог дана, очекује нас топло лето.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas