· · Коментари: 0

Данас се слави СВЕТИ АВКСЕНТИЈЕ: Веровање каже да се уз ове речи испуњавају жеље, а један обичај треба да испоштујемо

Православни верници данас славе преподобног Авксентија. Авксентије је био хришћански светитељ који је живео у 5. веку прво у Цариграду, а потом и на гори близу Халкидона.

1645905529_index.jpg
Фото: СПЦ

Предање каже да је преподобни Авксентије био веома богати властелин у Цариграду. Међутим, у једном тренутку решио је да то све одбаци, замонашио се и потпуно повукао из јавног живота.

Временом је о њему почело да се говорио као о великом чудотворцу и мудрацу. Људи су му долазили на исцељење. Све што је чинио, чинио је у име Христа и нарочито пазио да се чуда не припишу њему него Богу. Предање каже да је многе исцелио управо тако што би у њима учврстио хришћанску љубав и онда им говорио да ће им Бог дати по вери и правди уз речи: “Исцељује те Господ Исус Христос!

Прочитајте још: Ово је НАЈДУЖА РЕЧ НА СВЕТУ: Има чак 175 слова!

Преподобни Авксентије преминуо је 470. године. Српска православна црква слави га 14. фебруара по црквеном, а 27. фебруара по грегоријанском календару.

У неким крајевима Србије сматра се да на данашњи празник дан треба провести у кући и у кругу најближих.

Једино место које сваки верник треба да обиђе је црква где у знак сећања на преподобног Авксентија треба да запали свећу и изговори ову молитву:

“Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Авксентије. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.”

Верује се да ће свака жеља коју у том тренутку пожелите бити испуњена.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.