· · Komentari: 0
interesantno

Ovo je NAJDUŽA REČ NA SVETU: Ima čak 175 slova!

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najduža reč na svetu je grčka. Ima 175 slova i 78 slogova.

1645807778_book-g6c76bb015_1280.jpg
Foto: Pixabay

Ova reč, naravno, nije u svakodnevnoj upotrebi. Teško je i pročitati je, a kamoli zapamtiti. Ako ste mislili da je reč o nekoj savremenoj kovanici osmišljenoj da obori rekord – varate se!

Tvorac reči koja drži Ginisov rekord je Aristofan, antički grčki komediograf iz 5. veka pre nove ere. On je ovu reč izmislio i upotrebio u svojoj komediji Ženska skupština.

Pročitajte još: Da li znate šta je BROMATOLOGIJA? Srećete je češće nego što mislite

To je naziv izmišljenog jela, koje je prava papazjanija od desetina sastojaka. Reč u originalu na grčkom ima 175 slova i 78 slogova i izgleda ovako: 

λοπαδο­τεμαχο­σελαχο­γαλεο­κρανιο­λειψανο­δριμ­υπο­τριμματο­σιλφιο­καραβο­μελιτο­κατακεχυ­μενο­κιχλ­επι­κοσσυφο­φαττο­περιστερ­αλεκτρυον­οπτο­κεφαλλιο­κιγκλο­πελειο­λαγῳο­σιραιο­βαφη­τραγανο­πτερύγων

Latinična transliteracija je čak i nešto duža, ima 183 slova, a vi čik pokušajte da je pročitate!

Lopado­temacho­selacho­galeo­kranio­leipsano­drim­hypo­trimmato­silphio­karabo­melito­katakechy­meno­kichl­epi­kossypho­phatto­perister­alektryon­opte­kephallio­kigklo­peleio­lagoio­siraio­baphe­tragano­pterygon

Značenje reči moglo bi se opisati kao „jelo sastavljeno od raznih vrsta poslastica, ribe, mesa, živine i sosova“.

U pitanju je frikaso od najmanje 16 različitih sastojaka, i slatkih i kiselih. Sadrži, između ostalog, parčiće raznih vrsta ribe, ajkule, raže, rakove, školjke, meso petla i goluba, med, začine, komorač, zečetinu, vino… da ne nabrajamo dalje, da vas ne spopadne muka.

BONUS VIDEO:

 
 

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.