Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Данас се слави СВЕТИ ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИ СТЕФАН НОВИ: Према веровању ово не треба да радимо

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог преподобномученог Стефана Новог

1670689823_f4fe2f421fca976843e078fbd44c1a983bb0a726.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Стефан Нови је живео и страдао у 8. веку. Легенда каже да се још и пре Стефановог рођења знало да ће се родити посебан човек. Стефанова мајка Ана, према предању, често је одлазила у цркву и молила Бога да јој подари сина.

Молећи се тако једном у цркви Влахерни пред иконом Пресвете Богородице, ухватио ју је лак сан, у коме јој се јавила Богородица са речима: "Иди, жено, с миром, према молитви твојој имаш сина у утроби својој".

Тако је и било. Ана је родила сина Стефана. У 16. години он је примио иночки чин и почео да живи монашким животом строго постећи и пазећи да живот проведе очишћен од грехова.

Његов начин живота привукао је и друге, па је ускоро овај светитељ имао много ученика. Тако би вероватно још дуго живео у миру да се у хришћанској цркви није догодио жестоки сукоб између оних који подржавају осликавање светитеља и њихових житија на иконама и оних који су против тога – иконоборство.

Прочитајте још: Важан део новогодишњих чаролија: Да ли знате да лампице купљене 1969. године и даље раде (ВИДЕО)

Цар Константин Копроним почео је тада да прогони и уништава иконе, а Стефан му се успротивио. Убрзо је био прогнан на острво Проконис, потом доведен у Цариград, окован и бачен у тамницу, где су га дочекала 342 заточена монаха због иконопоштовања.

Након тога Стефан је био осуђен на смрт, изведен и вучен улицама Цариграда док му се маса јеретика подсмевала и тукла га. На крају, неко из окупљене масе ударио је светитеља по глави и тако је Свети Стефан преминуо 767. године у 53. години свог земаљског живота.

Стефан Нови у народу није много познат, али је ипак нарочито поштован међу сестринством манастира Грачаница где се чува део руке овог светитеља.

Прочитајте још: Да ли знате шта значи БЕЛА БОЈА НА ЗАСТАВИ? Откривамо симболику државних обележја заставе СРБИЈЕ (ФОТО)

Не зна се тачно ко је донео руку преподобномученика Стефана, али се зна да је она била закопана у манастиру посвећеном Успењу Пресвете Богородице. Касније је, према предању, свештеник из Призрена у сну имао виђење и свете мошти су пронађене. Рука Стефана Новог представљају велику светињу читавог краја, а верује се да помаже паровима који не могу да имају деце, лечи душевне болести, али и даје утеху свима који са собом носе јаку веру у добро и Бога.

Према народним веровабњима на данашњи дан посебно не треба лагати и обмањивати друге људе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas