Oglas
· · Komentari: 0
svetac

Danas se slavi SVETI PREPODOBNOMUČENI STEFAN NOVI: Prema verovanju ovo ne treba da radimo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog prepodobnomučenog Stefana Novog

1670689823_f4fe2f421fca976843e078fbd44c1a983bb0a726.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Stefan Novi je živeo i stradao u 8. veku. Legenda kaže da se još i pre Stefanovog rođenja znalo da će se roditi poseban čovek. Stefanova majka Ana, prema predanju, često je odlazila u crkvu i molila Boga da joj podari sina.

Moleći se tako jednom u crkvi Vlaherni pred ikonom Presvete Bogorodice, uhvatio ju je lak san, u kome joj se javila Bogorodica sa rečima: "Idi, ženo, s mirom, prema molitvi tvojoj imaš sina u utrobi svojoj".

Tako je i bilo. Ana je rodila sina Stefana. U 16. godini on je primio inočki čin i počeo da živi monaškim životom strogo posteći i pazeći da život provede očišćen od grehova.

NJegov način života privukao je i druge, pa je uskoro ovaj svetitelj imao mnogo učenika. Tako bi verovatno još dugo živeo u miru da se u hrišćanskoj crkvi nije dogodio žestoki sukob između onih koji podržavaju oslikavanje svetitelja i njihovih žitija na ikonama i onih koji su protiv toga – ikonoborstvo.

Pročitajte još: Važan deo novogodišnjih čarolija: Da li znate da lampice kupljene 1969. godine i dalje rade (VIDEO)

Car Konstantin Kopronim počeo je tada da progoni i uništava ikone, a Stefan mu se usprotivio. Ubrzo je bio prognan na ostrvo Prokonis, potom doveden u Carigrad, okovan i bačen u tamnicu, gde su ga dočekala 342 zatočena monaha zbog ikonopoštovanja.

Nakon toga Stefan je bio osuđen na smrt, izveden i vučen ulicama Carigrada dok mu se masa jeretika podsmevala i tukla ga. Na kraju, neko iz okupljene mase udario je svetitelja po glavi i tako je Sveti Stefan preminuo 767. godine u 53. godini svog zemaljskog života.

Stefan Novi u narodu nije mnogo poznat, ali je ipak naročito poštovan među sestrinstvom manastira Gračanica gde se čuva deo ruke ovog svetitelja.

Pročitajte još: Da li znate šta znači BELA BOJA NA ZASTAVI? Otkrivamo simboliku državnih obeležja zastave SRBIJE (FOTO)

Ne zna se tačno ko je doneo ruku prepodobnomučenika Stefana, ali se zna da je ona bila zakopana u manastiru posvećenom Uspenju Presvete Bogorodice. Kasnije je, prema predanju, sveštenik iz Prizrena u snu imao viđenje i svete mošti su pronađene. Ruka Stefana Novog predstavljaju veliku svetinju čitavog kraja, a veruje se da pomaže parovima koji ne mogu da imaju dece, leči duševne bolesti, ali i daje utehu svima koji sa sobom nose jaku veru u dobro i Boga.

Prema narodnim verovabnjima na današnji dan posebno ne treba lagati i obmanjivati druge ljude.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas