Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас славимо ПРАЗНИК 14.000 СВЕТИХ МЛАДЕНАЦА: Ово су обичаји

Српска православна црква и њени верници данас славе Светих 14.000 младенаца витлејемских

1704896908_dd34d6ef78f70897dd7a467ab98ed0db50fdc1b7.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Данашњи дан се славу у знак сећања на масовни покољ мушке деце који је наредио израелски краљ Ирод Велики.

У јеванђељу по Матеји описан је овај догађај. Према предању краљ Ирод је наредио покољ мушке деце како би сачувао свој престо од новог краља који се родио, Исуса.

Краљ је био љут након што је схватио да се мудраци нису вратили из Витлејема да му саопште вест о Исусовом рођењу, новом цару Израела. Услед гнева који га је обузео, Ирод је наредио да се побију сва деца.

Војници су учинили велики масакар над невином децом. О овом тужном догођају Матија је написао да се јаук мајки чуо све до небеса:

"Глас у Рами чу се, плач и ридање и нарицање много, Рахила оплакује децу своју, и неће да се утјеши, јер их нема".

Краљ је био толико похлепан за влашћу да је почео да губи разум. Најпре је од Захараије тражио његовог сина Јована мислећи да је он нови краљ. Како он није предао свога сина, краљ је наредио да дечака убију. Тако се покољ наставио док Ирод није убио сву децу. Затим је почео да убија и чланове своје породице. Најпре је наредио да се убије његов брат, потом сестра, чак је Ирод убио и своја три сина, док га није стигла божја казна.

Верници сматрају да се овај догађај обележава у знак оних који су неправдно пострадали или доживели неко зло због вере. Данашњи дан треба провести у молитви и обратити се богу да сачува све оне који проживљавају страдање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas