· · Коментари: 0

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ ЈУЛИЈАНА И ВАСИЛИСУ: Изговорите молитву за остварење чуда

Основали су мушки и женски манастир и ширили хришћанство

1674228881_shutterstock_211140100.jpg
Фото: Схуттерсток

Српска православна црква и верници данас славе празник посвећен Светим мученицима Јулијану и Василиси, светитељима који су живели и за хришћанску веру страдали почетком 4. века.

Свети мученици Јулијан и Василиса су још за живота били угледни и веома поштовани хришћани. Иако су се венчали, заветовали су се да ће живот провести као брат и сестра, ширећи хришћанство и помажући сиротињи.

Зато је Јулијан је основао мушки манастир, а Василиса женски. Према причи, биле су то велике заједнице у којима се живело по хришћанским вредностима и мерилима – у Јулијановом манастиру било је око 10.000 монаха, а у Василисином 1.000 монахиња.

Прочитајте још: Шта не сме да се једе и пије на Светог Јована Крститеља? Посебно је важно да ДЕЦА испоштују правило

Када је римски император Диоклецијан почео велике прогоне хришћана, Василиса се помолила Богу да спасе мучења њу и њених 1.000 монахиња. Бог је по предању у наредних шест месеци узео к себи свих 1.000 монахиња, а на крају је усмртио и Василису, чиме их је спасао да их војници муче.

За Јулијана је Бог имао другачији план. Када су римски војници дошли до Јулијановог манастира, Бог је одлучио да му да снаге да издржи све муке на које је био стављен.

Господ га је крепио, храбрио, обећавши му бесмртност и славу попут Исусове.

Молитва Светим мученицима Јулијану и Василиси

“Браком везани, Христом везанији. Савез духовни — савез је трајнији. У књигу Живих Дух иx yписа: „Братац Јулијан, сестра Василиса“. Све оставише, за Христом пођоше. И час кад куцну животе дадоше За љубав Божју, љубав трисунчану, Славу презреше. сву славу земљану; Љубављу к Богу себе прославише И пример диван наш оставише. Богатство цркви, и украс и дика: Крв чудотворна чудних мученика.”

Јулијана је по предању мучило чак 20 војника и требало им је чак седам дана да га убију. Међутим, осмога дана Бог је Јулијану дао снагу да устане из мртвих и тако потврди његово постојање.

Легенда каже да је Јулијан 313. године устао из покрова и убио свих 20 војника који су га мучили, а да се потом поново вратио у вечни сан.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.