· · Komentari: 0

DANAS SLAVIMO SVETE MUČENIKE JULIJANA I VASILISU: Izgovorite molitvu za ostvarenje čuda

Osnovali su muški i ženski manastir i širili hrišćanstvo

1674228881_shutterstock_211140100.jpg
Foto: Shutterstok

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicima Julijanu i Vasilisi, svetiteljima koji su živeli i za hrišćansku veru stradali početkom 4. veka.

Sveti mučenici Julijan i Vasilisa su još za života bili ugledni i veoma poštovani hrišćani. Iako su se venčali, zavetovali su se da će život provesti kao brat i sestra, šireći hrišćanstvo i pomažući sirotinji.

Zato je Julijan je osnovao muški manastir, a Vasilisa ženski. Prema priči, bile su to velike zajednice u kojima se živelo po hrišćanskim vrednostima i merilima – u Julijanovom manastiru bilo je oko 10.000 monaha, a u Vasilisinom 1.000 monahinja.

Pročitajte još: Šta ne sme da se jede i pije na Svetog Jovana Krstitelja? Posebno je važno da DECA ispoštuju pravilo

Kada je rimski imperator Dioklecijan počeo velike progone hrišćana, Vasilisa se pomolila Bogu da spase mučenja nju i njenih 1.000 monahinja. Bog je po predanju u narednih šest meseci uzeo k sebi svih 1.000 monahinja, a na kraju je usmrtio i Vasilisu, čime ih je spasao da ih vojnici muče.

Za Julijana je Bog imao drugačiji plan. Kada su rimski vojnici došli do Julijanovog manastira, Bog je odlučio da mu da snage da izdrži sve muke na koje je bio stavljen.

Gospod ga je krepio, hrabrio, obećavši mu besmrtnost i slavu poput Isusove.

Molitva Svetim mučenicima Julijanu i Vasilisi

“Brakom vezani, Hristom vezaniji. Savez duhovni — savez je trajniji. U knjigu Živih Duh ix ypisa: „Bratac Julijan, sestra Vasilisa“. Sve ostaviše, za Hristom pođoše. I čas kad kucnu živote dadoše Za ljubav Božju, ljubav trisunčanu, Slavu prezreše. svu slavu zemljanu; LJubavlju k Bogu sebe proslaviše I primer divan naš ostaviše. Bogatstvo crkvi, i ukras i dika: Krv čudotvorna čudnih mučenika.”

Julijana je po predanju mučilo čak 20 vojnika i trebalo im je čak sedam dana da ga ubiju. Međutim, osmoga dana Bog je Julijanu dao snagu da ustane iz mrtvih i tako potvrdi njegovo postojanje.

Legenda kaže da je Julijan 313. godine ustao iz pokrova i ubio svih 20 vojnika koji su ga mučili, a da se potom ponovo vratio u večni san.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.