Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас славимо СВЕТОГ МУЧЕНИКА АРЕТУ: Сматра се симболом ПРАВЕДНОГ владара и заштитником невиних и немоћних

Српска православна црква и њени верници данас славе дан Светог мученика Арету

1699189996_Foto-vikipedia-Sveti-Areta.jpg
Фото: Википедиа
Oglas

Арета је хришћански светитељ који је страдао за веру Христову заједно са још преко 4000 хришћана у 6. веку

Био је вођа града Негран, места у коме су, према предању, живели готово само хришћани у јужној Арбији. Легенда каже да је имао чак 95 година када је страдао и био је изузетно поштован.

Страдање становника Неграна почело је када је Дунаан, владар те земље и гонитељ хришћана, опколио град и захтевао да се сви одрекну Исуса. Грађани су затворили зидине града, па је Дунаан дуго и безуспешно покушавао да уђе у град. Онда је решио да се послужи лукавством. Обећао је грађанима Неграна да им се ништа неће догодити и да отворе капије како би он ушао и узео порез, а да ће онда да оде.

Поверовали су му, отворили капију, а онда је владар позвао Светог Арету и убио га. Након тога Дунаан је наредио стравичан покољ и, према записима, у граду је тада страдало 4.000 хришћана.

Како зло не може да прође некажњено, ускоро га је стигла казна. Чувши за ово, византијски цар Јустин И затражио је од Етиопског цара Елезвоја, да крене на Дунаана с војском. Елезвој је послушао Јустина, напао је Дунаана, поразио га је, убио га и растурио његову војску.

Свети мученик Арета постао је симбол праведног владара и вође који је стао и остао уз свој народ и у најтежим тренуцима. Сматра се заштитником невиних и немоћних који на данашњи дан, према предању, треба да му се помоле овим речима:

- Страдањима Светих, који су пострадали за Тебе, умољен буди Господе, и све наше болести исцели, молимо Ти се, Човекољупче.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas