Oglas
· · Komentari: 0

Danas slavimo SVETOG MUČENIKA ARETU: Smatra se simbolom PRAVEDNOG vladara i zaštitnikom nevinih i nemoćnih

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan Svetog mučenika Aretu

1699189996_Foto-vikipedia-Sveti-Areta.jpg
Foto: Vikipedia
Oglas

Areta je hrišćanski svetitelj koji je stradao za veru Hristovu zajedno sa još preko 4000 hrišćana u 6. veku

Bio je vođa grada Negran, mesta u kome su, prema predanju, živeli gotovo samo hrišćani u južnoj Arbiji. Legenda kaže da je imao čak 95 godina kada je stradao i bio je izuzetno poštovan.

Stradanje stanovnika Negrana počelo je kada je Dunaan, vladar te zemlje i gonitelj hrišćana, opkolio grad i zahtevao da se svi odreknu Isusa. Građani su zatvorili zidine grada, pa je Dunaan dugo i bezuspešno pokušavao da uđe u grad. Onda je rešio da se posluži lukavstvom. Obećao je građanima Negrana da im se ništa neće dogoditi i da otvore kapije kako bi on ušao i uzeo porez, a da će onda da ode.

Poverovali su mu, otvorili kapiju, a onda je vladar pozvao Svetog Aretu i ubio ga. Nakon toga Dunaan je naredio stravičan pokolj i, prema zapisima, u gradu je tada stradalo 4.000 hrišćana.

Kako zlo ne može da prođe nekažnjeno, uskoro ga je stigla kazna. Čuvši za ovo, vizantijski car Justin I zatražio je od Etiopskog cara Elezvoja, da krene na Dunaana s vojskom. Elezvoj je poslušao Justina, napao je Dunaana, porazio ga je, ubio ga i rasturio njegovu vojsku.

Sveti mučenik Areta postao je simbol pravednog vladara i vođe koji je stao i ostao uz svoj narod i u najtežim trenucima. Smatra se zaštitnikom nevinih i nemoćnih koji na današnji dan, prema predanju, treba da mu se pomole ovim rečima:

- Stradanjima Svetih, koji su postradali za Tebe, umoljen budi Gospode, i sve naše bolesti isceli, molimo Ti se, Čovekoljupče.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas