Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС СУ ЦВЕТИ: Обичаји кажу да ујутру обавезно треба урадти ЈЕДНОСТАВНУ СТВАР, а све како би вам се ИСПУНИЛА НАЈВЕЋА ЖЕЉА

Српска православна црква и њени верници обележавају данас Цвети, празник када је Исус Христ са својим ученицима свечано ушао у Јерусалим

1681024173_shutterstock_373803175-Devojka-sa-vencom.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Народ га је дочекао са палминим гранчицама и цвећем, а овај догађај се сваке године прославља недељу дана пред Васкрс.

О данашњем празнику се у Србији одвајкада водило много рачуна. Цвети се славе у свим хришћанским земљама, али код нас нарочито весело и свечано. Цвети су покретни хришћански празник којим се обележава Христов улазак у Јерусалим што значи да се овај празник прославља у зависности од тога када је Васкрс јер се празнује недељу дана раније пре највећег хришћанског празника.

Празник је установљен у Јерусалиму крајем ИВ века, за успомену на последњи, царски и свечани улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим, и на последњу недељу његовог живота.

Цвети се славе у свим хришћанским земљама, са малим разликама између обичаја. Та традиција нарочито је развијена у Србији где се о овом празнику одвајкада веома водило рачуна.

За сваку врсту цвећа које уберете везује се одређене симболика:

Маргарете – да будете лепи и крупни

Дрен – да будете јаки и здрави

Љубичице – да будете миришљави и привлачни

Врбове гранчице – да сви буду напредни и успешни

У знак сећања на људе који су у Јерусалиму Исуса дочекали палминим гранчицама и цвећем, код нас је обичај да девојке и деца поране и оду да беру цвеће. Потребно је пожурити јер се верује да онај ко први стигне и узбере цвет добија право на једну жељу која ће му се сигурно испунити ако снажно верује.

У појединим крајевима Србије убрано цвеће се не уноси у кућу већ се оставља у посудама са водом у дворишту да преноћи. По градовима међутим, где људи махом живе у становима, развио се обичај да се букети ипак доносе у собе, потапају у воду са златним и сребрним прстењем и да се том водом деца умивају.

У старим данима је у Србији био распрострањен обичај да се на Цвете цео дан шета окићен цвећем. Момци би правили букете и носили их девојкама, а сваки цвет имао је своје значење из кога би оне могле да разазнају удварачева осећања. Цвети су дан за радост, окупљање и дружење са ближњима. Зато, поклоните данас некој драгој особи цвеће!

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas