· · Коментари: 0
ПИСАЦ

Добитник је Нобелове награде, једна улицу у Београду носи назив по њему, а преминуо је на данашњи дан

Године 1932. добио је најпрестижнију награду за културна достигнућа.

1612101273_250px-John_galsworthy.jpg
Фото: Wикипедиа

Џон Голсворди рођен је 14. августа 1867. године, у старој породици пољопривредника који су захваљујући истрајности и упорности до 19. века стегли огромно богатство.

Прочитајте још: На данашњи дан рођен је Антон Павлович Чехов - 161. година од рођења најзначајнијег руског писца

Пратећи очеве стопе, који је био адвокат, и Џон завршава права

Почео је да пише под псеудонимом Џон Сињон у 28. години. Књига "Острвски Фарисеји" је прва књига која се сматра његовим битнијим делом, објављена његовим пуним именом и презименом.

Инспирацију је црпео из свакодневног живота и друштва у којем је живео, те је тако писао о: сиромаштву, класним разликама, висом сталежу. Ови догађају су биле свакодневне теме његове критике. Поред тога, чест мотив биле су несрећно удате жене.

Прочитајте још: На данашњи дан је настала изрека "Црногорци не љубе ланце"

Кроз сва његова дела прожима се породица Форсајт, по којој је Џон познат. У свим његовим делима протеже се животна прича једне породичне лозе. Тако и настаје трилогија "Сага о Форсајтима", а њени називи наставци су: Модерна комедија, Крај поглавља. Драму "Сребрна кутија" написао је 1906. године. 

Преминуо је 31. јануара 1933. године у Лондону, месец и по дана након што је освојио Нобелову награду за књижевност. 

Прочитајте још: ПЕТ чињеница о Стефану Немањи које нисте знали, а једна у вези са Светим САВОМ је ШОКАНТНА

По њему једна улица носи назив "Улица Голсвордијева", која се налази на територији општине Врачар.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.