· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Na današnji dan je nastala izreka "Crnogorci ne ljube lance"

Pravoslavni vernici širom sveta danas slave praznik Časne verige Svetog apostola Petra

1611825453_7umetnosti.PNG

Prema narodnim predanjima, Časne verige se obeležavaju kao dan kada su u lance okovali  Svetog Petra. Verige su lanci kojima je po naređenju Iroda Agripe, judejskog cara bio vezan u tamnici Sveti Apostol Petar. Ovi okovi se čuvaju u Crkvi Svetog Petra u Rimu i za njihove karike je povezan zanimljiv događaj.

Pročitajte još: Kako biste vi reagovali? Porodica nije mogla da poveruje šta vidi na novogodišnjoj jelki? (FOTO)

Naime, Rim je 1851. godine posetio vladika crnogorski Petar Petrović NJegoš, tokom proputovanja Italijom kada je njihovu blagu klimu želeo da iskoristi kako bi ozdravio. Iste godine, u oktobru, po povratku na Cetinje, veliki pesnik je i umro.

LJubomir Nenadović i NJegoš su otišli u Rim

Prema svedočenju LJubomira Nenadovića, velikog srpskog pisca koji se sa NJegošem sreo u Napulju, njih dvojica su tokom posete čuvenoj vatikanskoj crkvi videli i ''časne verige.'' Donosimo spise ovog pisca koji je opisao NJegoševu posetu i ovaj događaj.

Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!

- Gledanje znamenitosti u po Rimu vrlo ga  zanima. Crkvu Svetog Petra sam je premerio koracima i kazao mi da zapišem. Ima dužine 184, a širine 140 koraka. Kad smo izvan Rima jednom u polju bili i toliko koraka premerili i označili, nismo mogli verovati - tako mnogo prostora zauzima čitava njiva - navodi se u spisima LJubomira Nenadovića.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 7 Umetnosti (@7umetnosti)

Kako je opisano, u crkvi Svetoga Petra se kao svetinja čuva se lanac kojim je sveti Petar u Jerusalimu u tamnici bio okovan.d To je onaj lanac što je u našem narodu poznat pod imenom Časne verige. Taj se lanac čuva kao svetinja i stoji u kovčegu svagda pod ključem.

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Kaluđer, kad ga pokazuje otmenim putnicima, sa velikom pažljivošću otvara škrinju, vadi lanac iz pamuka i sa posebnom pobožnošću i smirenošću prinosi ga poklonicima, pa ga oni klečeći, sa skrštenim rukama, celivaju, navodi se u knjizi sa proputovanja NJegoša po Italiji.

Kad je kaluđer prineo lance NJegoš reče...

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

- Kad je kaluđer prinio vladici ove verige, vladika ih odmah uze u svoje ruke, rasteže ih da vidi kolike su i čudeći se kako su dugačke, reče: „Ala su ga dobro vezali!”. Zatim ih vrati odmah kaluđeru, koji od čuda jedva je mogao zapitati: „Zar ih neće Vaša Svjetlost cjelivati?” Vladika mu, polazeći, odgovori: „Crnogorci ne ljube lance!” - objašnjava Nenadović u originalnim spisima uobličenim u knjizi „Pisma iz Italije”.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.