Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЦРВЕНО СЛОВО

Ево због чега на АРАНЂЕЛОВДАН ујутру прво морате да погледате у НЕБО

Светац који је био заштитник многих српских породица

1668858453_arandjelovdan.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Верници Српске православне цркве сутра обележавају један од највећих хришћанских празника, празник посвећен светом Архангелу Михаилу, у народну познат као Аранђеловдан. Овај светац заштитиник је великог броја породица у Срба, који га славе као крсну славу.

Прочитајте још: Црква и њени верници данас славе СВЕТОГ ПАВЛА ИСПОВЕДНИКА: Патријарх који је удављен током служења литургије

Према црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу, означава "оног који је као Бог". 

Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом. Народно веровање каже да тај анђео није умро и да и даље по потреби силази међу људе, на земљу, као путник или просјак. Тако је Арханђел Михаило је, према веровању, "живи светац". Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе светог Михаила, да, пошто га сматрају живим светитељем, не спремају жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.

Сматра се да Архангел Михаило обилази све болеснике. Ако стане код ногу, није добро; ако стане код главе, добро је - болесник ће прездравити.

Свети арханђео Михаило једна је од најчешћих српских крсних слава, била је слава и српске краљевске лозе Немањића.

Симбол борбе

Свети Архангел Михаило, симбол борбе против зла и сила небеска која прихвата душе умрлих мерећи им добра и зла дела, слика се на иконама и фрескама као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

Свети архангел Михаило, присутан не само у хришћанству већ и у свим религијама, обележен је црвеним словом у богослужбеном календару СПЦ

Према народној поезији цар Душан славио је је светог архангела Михајла тако што је увек дочекивао госте стојећи, док му је анђео стајао на рамену. 

Прочитајте још: Данас је ДАН истинске ЉУБАВИ: Вечерас изговорите ову молитву и откријте ко вам је сродна душа

Једне године, да ли од умора, или немара, он се превари па седе, а анђео се наљути, удари га по крилу, и одлете. Предање каже да је цар након тога месецима покушавао да се умилостиви архангелу Михаилу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas