Oglas
Oglas
· · Коментари: 1

„Господин Тесла објашњава зашто се никада неће оженити”: Интервјуу из 1924. године који открива шта је Тесла заправо мислио о женама (ФОТО)

Заступао јако занимљиве ставове о женама

1658317146_profimedia-0412887756.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Никола Тесла је један од највећих научника свих времена и свакако највећи понос српског народа. Он је светски признат и поштован генијални ум који је иза себе оставио невероватна достигнућа. Познато је да се он никада није упуштао у љубавне односе са женема јер је сматрао да ће га размишљање о таквим стварима спутати да оствари успехе који могу унапредити читаво човечанство. Међутим, његово мишљење о женама је било веома високо и пуно поштовања. Он је заступао феминистичке ставове који су у то време били у успону. 

Недавно је откривен интервју који је Тесла дао за тексаски лист „Галвестон дејли њуз”, 1924. године, под називом „Господин Тесла објашњава зашто се никада неће оженити”, у коме је он изнео своје ставове везане за лепши пол.

„Жене постају јаче од мушкараца, и физички и ментално. Свет је искусио многе трагедије, али по мом мишљењу, највећа трагедија од свих јесте тренутна економска ситуација у којој су жене против мушкараца, и у многим случајевима успевају да узурпирају њихова места у професијама и индустрији. Ова растућа тенденција жена да засене мушкост знак је цивилизације у пропадању” – тврдио је Тесла 1924. године.

„Женска одлучност да се такмиче са мушкарцима у бизнис свету руши неке од најбољих традиција – ствари које су се показале као покретачки фактори у овом спором, али осетном напретку света.”

Тесла је рекао како су многи велики успеси мушкараца постигнути јер су они тежили да се докажу женама и да у њима пробуде осећај дивљења.

„Практично, сва велика достигнућа човека до сада су била инспирисана љубављу и посвећеношћу према женама. Мушкарац је тежио великим стварима само зато што је нека жена веровала у њега, зато што је желео да задобије њено дивљење и поштовање. Из ових разлога, он се борио за њу и ризиковао свој живот, изнова и изнова.”

Упозорио је и на мрачну судбину која очекује мушкарце уколико њихова једина сврха буде била продужење врсте.

Прочитајте још: Сви су јој се смејали док је певала "Кент Ли", а данас је успешна бизнисменка која води озбиљан посао далеко од музичке сцене (ВИДЕО)

„Изгледа да је мушкарац у људском друштву постао бескористан. Ево, стварно не знам. Наша цивилизација ће потонути у једно стање које се виђа код пчела, мрава и других инсеката – стање у ком се мушкарац сурово убија. У овом матријархалном свету биће успостављена владавина жена. Како жене преузимају доминацију, мушкарци су у њеној милости. Мушкарац се сматра битним само у функцији продужавања врсте.”

Такође, напомиње да жене могу себи нанети више штете него користи, јер друштво у коме су оне доминантни пол може изгледати тако што ће оне све радити и преузеће сав терет на себе, што може бити превише напорно.

„Делује ми да и саме жене нису претерано срећне у овој новонасталој слободи. Питање које се природно поставља је да ли су саме жене ту победници или губитници. Не посматрам ово питање само са мушке стране, размишљам о женској страни тога.”

Фото: Профимедиа

„Нестало је задовољство из живота жене. Она је амбициозна у намери да добије оно што жели, а то често превазилази њене природне могућности. Оне често заборављају да не могу све жене бити примадоне и филмске звезде.”

Тесла наглашава да жена која има чисту душу може владати целим светом.

„Моћ праве жене је толико велика да мислим да када би се појавила једна прелепа жена – а кад кажем прелепа, мислим на прелепу у души, понашању и мислима, нешто као богиња – када би се једна таква ођедном појавила негде на Земљи, она би могла да влада целим светом. Њено вођство би било универзално прихваћено.”

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas