Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Имао је двадесеторо деце, а оставио их у дуговима: Музичар умро од инфекције лечене на бизаран начин

У Лајпцигу је студирала И Ангела Меркел, која је из суседног Дрездена

1661584148_muzicar.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Иако Лајпциг има мешавину прелепих старих зграда И реновираних социјалистичких солитера, када ходају градом сви туристи гледају у плочник. Разлог је више него занимљив!

Прочитајте још: Промените ове три ствари и смањићете ниво НЕРВОЗЕ И СТРЕСА: Савети психолога уз помоћ којих ће вам живот бити лакши

Наиме, судбина многих знаменитих Срба била је везана за Лајпциг, а пре свега свих важних личности романтизма од Доситеја Обрадовића, Вука Караџића И Симе Милутиновића Сарајлије. Али, то није све, јер Лајпциг је познат као “музички град”, па су овде студирали И музичари Стеван Мокрањац И Стеван Христић.

Путокази на плочнику

Најпознатији музичари из овог града су Јохан Себастијан Бах И Фридрих Менделсон. Њима у част је Лајпциг осмислио Музичку руту која се састоји од 23 тачке И покрива сва важнија места. Занимљив је начин како се налазе “музичке тачке” – на плочнику су постављени метални путокази попут стрела.

Вештачка интелигенција свира као филхармонијски оркестар

Уз помоћ ових стрела стиже се, рецимо, до Менделсонове куће која је годинама реконструисана на оригиналан начин. Сада туристи могу да присуствују правом клавирском концерту, али И да виде како изгледа када вештачка интелигенција свира попут филхармонијског концерта.

Бахова деца

У свим музичким школама у Србији деца увек почињу са Баховим сонатинама. Најважнији барокни музичар рођен у Лајпцигу у музичкој породици, па је још као дечак свирао у лутеранској цркви Свети Томас. Његове оргуље се И данас могу видети у овој цркви, где је И сахрањен. Међутим, његова музика је популарна попут живота. 

Српски студент су у Лајпциг долазили од 16.века, а Универзитет је основан 1409.године. Тамо су студирали лингвиста Стеван Белић, филозоф Бранислав Петровијевић и антрополог Веселин Чајкановић

- Оженио се рођаком Барбаром И са њом је имао седморо деце, али је већина умрла још у детињству. Барбара је умрла док је био нап уту И поново се оженио Маријом И добили су 13. Деце И иако је већина умрла његова двојица синова су постали славни музичари – каже Дана Машнер из ТО Лајпцига. 

Фото: Пиxабаy

Бах је умро 28. Јула 1750. Године у великим мукама и још већим дуговима. Шокантан је разлог зашто је умро славни музичар:

Прочитајте још: Шта се све дешава у нашем МОЗГУ КАДА СМО ЗАЉУБЉЕНИ: Постоји научно објашњење изреке да је "љубав слепа"

-  Имао је катаракту И у то време се веровало да се та болест лечи изметом голубова. Лекари су му стављали такве облоге И Бах је добио инфекцију, па је умбзо умро у нагорима мукама – закључује Дана Машнер из ТО Лајпцига.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas