Oglas
· · Komentari: 0

Imao je dvadesetoro dece, a ostavio ih u dugovima: Muzičar umro od infekcije lečene na bizaran način

U Lajpcigu je studirala I Angela Merkel, koja je iz susednog Drezdena

1661584148_muzicar.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Iako Lajpcig ima mešavinu prelepih starih zgrada I renoviranih socijalističkih solitera, kada hodaju gradom svi turisti gledaju u pločnik. Razlog je više nego zanimljiv!

Pročitajte još: Promenite ove tri stvari i smanjićete nivo NERVOZE I STRESA: Saveti psihologa uz pomoć kojih će vam život biti lakši

Naime, sudbina mnogih znamenitih Srba bila je vezana za Lajpcig, a pre svega svih važnih ličnosti romantizma od Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića I Sime Milutinovića Sarajlije. Ali, to nije sve, jer Lajpcig je poznat kao “muzički grad”, pa su ovde studirali I muzičari Stevan Mokranjac I Stevan Hristić.

Putokazi na pločniku

Najpoznatiji muzičari iz ovog grada su Johan Sebastijan Bah I Fridrih Mendelson. Njima u čast je Lajpcig osmislio Muzičku rutu koja se sastoji od 23 tačke I pokriva sva važnija mesta. Zanimljiv je način kako se nalaze “muzičke tačke” – na pločniku su postavljeni metalni putokazi poput strela.

Veštačka inteligencija svira kao filharmonijski orkestar

Uz pomoć ovih strela stiže se, recimo, do Mendelsonove kuće koja je godinama rekonstruisana na originalan način. Sada turisti mogu da prisustvuju pravom klavirskom koncertu, ali I da vide kako izgleda kada veštačka inteligencija svira poput filharmonijskog koncerta.

Bahova deca

U svim muzičkim školama u Srbiji deca uvek počinju sa Bahovim sonatinama. Najvažniji barokni muzičar rođen u Lajpcigu u muzičkoj porodici, pa je još kao dečak svirao u luteranskoj crkvi Sveti Tomas. Njegove orgulje se I danas mogu videti u ovoj crkvi, gde je I sahranjen. Međutim, njegova muzika je popularna poput života. 

Srpski student su u Lajpcig dolazili od 16.veka, a Univerzitet je osnovan 1409.godine. Tamo su studirali lingvista Stevan Belić, filozof Branislav Petrovijević i antropolog Veselin Čajkanović

- Oženio se rođakom Barbarom I sa njom je imao sedmoro dece, ali je većina umrla još u detinjstvu. Barbara je umrla dok je bio nap utu I ponovo se oženio Marijom I dobili su 13. Dece I iako je većina umrla njegova dvojica sinova su postali slavni muzičari – kaže Dana Mašner iz TO Lajpciga. 

Foto: Pixabay

Bah je umro 28. Jula 1750. Godine u velikim mukama i još većim dugovima. Šokantan je razlog zašto je umro slavni muzičar:

Pročitajte još: Šta se sve dešava u našem MOZGU KADA SMO ZALJUBLJENI: Postoji naučno objašnjenje izreke da je "ljubav slepa"

-  Imao je kataraktu I u to vreme se verovalo da se ta bolest leči izmetom golubova. Lekari su mu stavljali takve obloge I Bah je dobio infekciju, pa je umbzo umro u nagorima mukama – zaključuje Dana Mašner iz TO Lajpciga.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas