Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Историја ношења ВЕЛА: Од кад датира традиција коју младе и данас поштују

Вео је и данас неизоставан додатак на невестама широм света

1709822552_shutterstock_2116822583-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Данас многе будуц́е невесте једноставно виде вео као прелеп додатак који помаже да допуне или нагласе венчаницу, док друге, међутим, одлучују да га носе јер је то традиција која се поштује деценијама у различитим културама.

Ипак, једно је сигурно - велови за венчање ретко изостају и сматрају се главним аксесоаром.

- Данас су велови за венчање широко прихвац́ени као свадбени додатак који додаје савршену завршницу целокупном свадбеном изгледу - каже дизајнерка вела Саманта Старк, пише Бридес.

Историја ношења вела

Нико није у потпуности сигуран од кад датира традиција ношења вела, али вец́ина стручњака се може сложити око једног наратива:

- Можете пратити његове корене до Рима, где је невеста ишла низ пролаз са велом преко лица како би се маскирала од злих духова. На крају, вео за венчање постао је симбол чедности и скромности невесте, и многе културе их још увек користе из тог разлога - објашњава дизајнерка за Бридес.

Неке религије такође имају специфичне традиције које окружују вео. У јудаизму, на пример, парови учествују у церемонији Бедекен, а то је када младожења гледа у своју младу, а затим ставља вео преко њене главе како би се уверио да ц́е се оженити правом особом.

За католичка венчања која се одржавају у цркви, вео треба да допринесе невестиној скромности.

- Вец́ина традиционалних католичких венчања у цркви захтевју да се рамена младе покрију током мисе, било да се ради о хаљини са рукавима или чипки од вела. Традиционално, вео показује унутрашњу жељу да млада буде скромна, а такође је и знак чистоте.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 


 

 

 


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas