Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
венчање

Историја ношења вела: Зашто су младе некада покривале цело лице?

Ношење вела је један од најстаријих обичаја

1656775836_bride-3863283_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Трендови венчања долазе и одлазе, али одређени делови традиције, попут беле хаљине, нешто ново, нештог старо и нешто плаво остају и не пролазе. Њима можемо да свратамо и чувени вео без кога је класична млада незамислива.

Историја вела

Један од најважнијих историјских комада које млада може да носи на дан венчања је управо вео. Сматра се да је вео један од најстаријих делова традиције која важи на тај велики дан. Вео подразумева комад тканине, обично од тила или чипке, који се носи на глави младе и покрива њено лице док хода до младожење. Када је пред олтаром, младожења скида тканину са њеног лица, откривајући младу. Данас многе невесте одустају од покривања лица, али и даље носе вео у коси као свадбени додатак.

Прочитајте још: Шта стоји иза традиције на венчањима "нешто старо, нешто ново"? Обичај који траје вековима

Историја каже да концепт брака постоји више од 4.000 година. Како су се венчања мењала током векова, успостављене су различите традиције, укључујући вео. Вео се може пратити до венчања у старој Грчкој. Невесте би покривале цело лице и у многим случајевима покривале цело тело док су ходале низ пролаз. Такође уговорени бракови су некада били део у већини култура, па је вео служио као вид заштите лица невесте од њеног будуц́ег мужа, у случају да се младожењи млада не свиди и обрнуто.

Парови и њихове породице били су изузетно сујеверни у погледу дана венчања, па је постојало и веровање да вео штити младу од "немилих сила", пише Тхе Лист.

Данас младе углавном не носе велове преко лица, та традиција је углавном промења, али се углавном налази закачен у коси.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas