Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Иза филма уз који су одрастале генерације крију се СТРАХОТЕ: Најмрачније и најсуровије ТАЈНЕ су изашле на видело (ФОТО)

"Чаробњак из Оза" је ванвременска прича која је освојила милионе, међутим, иза ње се крију ужасне приче

1661100630_profimedia-0714982202.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Ових дана је најављено да ц́е чувени "Чаробњак из Оза" ускоро доживети нову екранизацију, у режији Кенија Бариса. То је још једна адаптација чувене приче, од којих је најпознатија она из 1939. са Џуди Гарланд у главној улози.

Док ванвременска прича, заснована на роману Чаробњак из Оза Л. Франка Баума, наставља да мами публику, приче са сета филма из 1939. су далеко мање магичне, пише Дејли мејл.

Када је објављена, верзија "Чаробњака из Оза" Џуди Гарланд поставила је стандарде без преседана у специјалним ефектима, шминки, сценографији и костимима, а да не помињемо врхунац каријере тинејџерске звезде. Ипак, снимање су обележиле бројне незгоде, а због тадашњих специјалних ефеката здравље глумаца је знатно нарушено.

Главна улога у филму из 1939. првобитно је написана за осмогодишњу девојчицу, али су руководиоци студија желели 17-годишњу Џуди.

Шефови су такође разматрали Ширли Темпл за ту улогу, али Џуди је имала певачке способности, моц́ звезда у успону и била је миљеница суоснивача и продуцента МГМ-а Луиса Б. Мајера.

Међутим, постојале су „опажене мане“ у њиховој потенцијалној главној дами, према ауторима филма "Путовање у Оз из 2018.: Еволуција, стварање и наслеђе филмског ремек-дела."

Прочитајте још: Последњи СНИМАК Мерлин Монро: Настао је неколико дана пре њене смрти (ВИДЕО)

Џуди је важила за 'буцмасту' са кривим зубима и вец́ је развијала груди које је требало залепити да би играла улогу детета.

Одељење за гардеробу створило је стезник бизарног изгледа, за који се Џуди клела да је направљен од гвожђа. Али успешно је држао њене груди, а обману је допринела и дуга увијена перика која јој је пала преко рамена.

Глумица је такође била приморана да иде на дијету и посматрана је сваки пут када би села да једе у ресторану МГМ-а. Њена параноја је документована у интервјуима из тог времена.

- Сви у ресторану пазе да не украдем још неки десерт или тако нешто - рекла је Џуди новинару и додала:

- Барем се осец́ам као да сви гледају. Можда је то моја савест'.

Шефови су чак доделили глумици личног спортског тренера, да је подстакне да вежба и подвргне је ригорозној физичкој обуци, укључујуц́и бадминтон, пливање, планинарење и тенис.

Последњи део њиховог агресивног, увредљивог програма мршављења биле су експерименталне таблете за мршављење. Студио је 1937. преписао "Декедрине", лек који је био нов на тржишту који се обично давао за лечење нарколепсије, депресије и гојазности.

ЕДок јој је "Декедрине" давао охрабрење, оно што је било непознато је био потенцијал за злоупотребу зависности и штетне нуспојаве, укључујуц́и параноју и несаницу“, пишу аутори Џеј Скарфон и Вилијам Стилман.

Тај "стимулативни део" лека био је толико јак да јој је студио преписао таблете за спавање да ноц́у нокаутира Џуди. Све ове критике биле су погубне за њену крхку психу. Глумица се годинама борила са проблемима зависности.

Обрве и зуби

Шеф шминке МГМ-а, Џек Доун, открио је да су "Џудине обрве пале преблизу носу, чинец́и њено чело превисоко, а нос прекратак за остатак лица". Па су јој подигле обрве.

Да јој поправи шиљате зубе, Гарланд је послата код зубара, а на њена три предња зуба су стављене порцеланске капице. Када су испали на сету, снимање је прекинуто и капице су поново причвршц́ене.

- Била сам посебно осетљива на свој нос и зубе - рекла је Џуди у интервјуу и додала:

- Нису ми сви зуби израсли у исто време. Мислила сам да имам ружне зубе и често сам стављала руке преко уста да их сакријем. Била сам као девојка у реклами која се плашила да се насмеје.

Токсичан алуминијум, претешке маске...

Глумац Бади Ебсен добио је улогу Лименог човека, али је хоспитализован током проба. Наводно, једне ноц́и, неколико дана пре почетка снимања, пробудио се у агонији од грчева у рукама и ногама.

Превезен је у болницу са потешкоц́ама у дисању и остао је у шатору са кисеоником две недеље. Лекари су схватили да је за све крив његов рад.

Глумац је, наиме, на пробама користио шминку која је саставни део улоге Лименог човека, не слутец́и да је алергичан на алуминијум. Убрзо је замењен и шминка, али је и његова замена добила инфекцију ока.

Глумац Реј Болџер, који је играо Страшило, остао је са ожиљцима на лицу од гумене протетске маске коју је носио за свој лик.

У међувремену, зелена шминка Зле вештице са Запада ушла је у кожу глумице Маргарет Хамилтон до те мере да су јој били потребни "месеци" да се врати у нормалу.

Фото: Профимедиа

Глумица се запалила

Глумица Зле вештице са Запада, Маргарет Хамилтон, задобила је опекотине у несрец́и на сету, према књизи Аљеана Хармета из 1977. године, "Тхе Макинг оф Тхе Wзард оф Оз."

Звезда је снимала сцену у којој лик нестаје у бљеску дима - само што је још била на сету када је екипа запалила ватру. Пламен је захватио њену метлу и шешир, "опекли јој браду, мост носа, десни образ и десну страну чела".

Изгореле су трепавице и обрва на њеном десном оку; горња усна и капак су јој били јако опечени. Глумици је требало шест недеља да се опорави, а и тада су јој нерви на руци где је изгорела кожа били толико осетљиви да је уместо шминке морала да носи зелене рукавице.

Вештачки снег од азбеста

У раним данима Холивуда, филмски студији су често користили бељене кукурузне пахуљице као замену за снег, али се тим који стоји иза "Чаробњака из Оза" наводно одлучио за кризотилни азбест — још један трик у то време.

У сцени у којој се Дороти буди прекривена снегом у пољу мака, Џуди Гарланд је била прекривена отровном супстанцом.

Једном када се нађу у плуц́ном ткиву, азбестна влакна могу изазвати неколико озбиљних болести, укључујуц́и рак плуц́а, азбестозу и мезотелиом. Азбест се такође користио због својих отпорних на ватру својстава.

Трговина људима

МГМ је одлучио да улоге Мунчкинса да малим људима - а за глуму у филму било им је потребно чак 350 извођача. Задатак прикупљања трупа пао је на човека по имену Лео Сингер.

Рођен у Немачкој као барон Леополд Ван Сингер, окупио је турнеју трупу малих људи који су учествовали у водвиљима широм Европе.

Шокантно, неке од њих је као децу купио од родитеља, који су желели да их се отарасе.

До 1938. окупио је 100 извођача и узео од њих невероватну провизију, толику да су на крају добили хонорар мањи од пса Тота.

Оргије у хотелу

Док су будалаштине Мунчкинса на екрану донеле радост генерацијама деце, иза кулиса су наводно запањиле глумачку екипу шокантним епизодама пијанства, изопачености и дивљег сексуалног напретка.

Кружиле су гласине о сексуалним забавама у чувеном хотелу "Цулвер" (касније у власништву Џона Вејна) где су сви живели током снимања и прича о дивљим ноц́има у којима су собе биле претресане и глумци су се љуљали са рогова.

Један ужаснути посматрач описао их је као 'несвету гомилу макроа, курви и коцкара'.

Костим лава од – правог лава

Екипа филма добила је многе похвале за костиме у Чаробњаку из Оза, али неке од метода данас не би биле дозвољене.

Костим лава који је носио Берт Лахр направљен је од коже и крзна правог лава.

Костим је наводно био толико тежак за ношење под интензивним осветљењем да се Лахр редовно знојио кроз њега и морао је да се чисти на крају сваког дана. Продат је за више од 3 милиона долара на аукцији у Њујорку 2014. године.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas