· · Коментари: 0
ПРАЗНИК

Данас славимо Свету Харитину - заштитницу ЖЕНА: Једну ствар обавезно урадите и спас ће стићи

Српска православна црква и њени верници данас славе Свету Харитину, мученицу и светитељку из трећег века.

1634541097_harintiina.jpeg
Фото: Wикипедиа

Њена судбина била је страшна, а предање о њеној животној причи једно је од најпотреснијих у хришћанству.

Прочитајте још: Данас се верници МОЛЕ против свих враџбина: Помолите се ТАЈНИМ речима Светог Кипријана за избављење од УРОКА!

Харитина је била смерна, послушна и ћутљива девојка. У раној младости решила је да постане Христова невеста, а то беше време кад је цар Диоклецијан наредио велики прогон хришћана.

У том прогону Харитина је ухваћена и изведена пред суд. Пошто је одбила да се поклони паганским божанствима, ставили су је на страшне муке, ошишали до главе и по глави посули врели угаљ, па везали за точак који су џелати окретали. И поред тако страшног мучења, Харитина је остала жива, али је судија наредио да је баце у море.

Била је сироче

На чуђење окупљеног народа, Харитина је из воде изашла неповређена, али зли судија, желећи да је понизи до краја, посла на њу младиће да је обешчасте.

Харитина је била сироче, које је усвојио Клаудије, угледни хришћанин, који ју је од малена тако и васпитавао, а предање каже да се упокојила тако што је клекла и помолила се само трен пре но што су на њу кренули младићи да је обешчасте.

Прочитајте још: Славимо Покров Пресвете Богородице, заштитнице жена: Ево шта данас треба да ураде све МЛАДЕ ЖЕНЕ

Умрла је пре него што ју је такла њихова рука. Света Харитина до данашњих дана се сматра заштитницом невиних и смерних девојака и жена. Верује се да ће управо Света Харитина помоћи свима који данас западну у невоље. Довољно је да само искрено замоле и духовна помоћ ће стићи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.