· · Komentari: 0
PRAZNIK

Danas slavimo Svetu Haritinu - zaštitnicu ŽENA: Jednu stvar obavezno uradite i spas će stići

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetu Haritinu, mučenicu i svetiteljku iz trećeg veka.

1634541097_harintiina.jpeg
Foto: Wikipedia

NJena sudbina bila je strašna, a predanje o njenoj životnoj priči jedno je od najpotresnijih u hrišćanstvu.

Pročitajte još: Danas se vernici MOLE protiv svih vradžbina: Pomolite se TAJNIM rečima Svetog Kiprijana za izbavljenje od UROKA!

Haritina je bila smerna, poslušna i ćutljiva devojka. U ranoj mladosti rešila je da postane Hristova nevesta, a to beše vreme kad je car Dioklecijan naredio veliki progon hrišćana.

U tom progonu Haritina je uhvaćena i izvedena pred sud. Pošto je odbila da se pokloni paganskim božanstvima, stavili su je na strašne muke, ošišali do glave i po glavi posuli vreli ugalj, pa vezali za točak koji su dželati okretali. I pored tako strašnog mučenja, Haritina je ostala živa, ali je sudija naredio da je bace u more.

Bila je siroče

Na čuđenje okupljenog naroda, Haritina je iz vode izašla nepovređena, ali zli sudija, želeći da je ponizi do kraja, posla na nju mladiće da je obeščaste.

Haritina je bila siroče, koje je usvojio Klaudije, ugledni hrišćanin, koji ju je od malena tako i vaspitavao, a predanje kaže da se upokojila tako što je klekla i pomolila se samo tren pre no što su na nju krenuli mladići da je obeščaste.

Pročitajte još: Slavimo Pokrov Presvete Bogorodice, zaštitnice žena: Evo šta danas treba da urade sve MLADE ŽENE

Umrla je pre nego što ju je takla njihova ruka. Sveta Haritina do današnjih dana se smatra zaštitnicom nevinih i smernih devojaka i žena. Veruje se da će upravo Sveta Haritina pomoći svima koji danas zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.