Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да препознате СОЦИОПАТЕ? Иза љубазне маске се могу крити мајстори манипулације

Врло лако вас могу преварити

1659793932_Foto-Pexels.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Шансе да вас у неком тренутку живот споји са социопатом нису мале. Према подацима удружења Америцан Псyцхиатриц Ассоциатион, од сто мушкараца тројица су социопате. Наравно и жене могу бити социопате. Можда вас је овај податак узнемирио јер на спомен социопата пред очима вам пролазе негативци из трилера и криминалистичких филмова, психопате и серијске убице, но не брините, нису све социопате такве. Већина их није. Људи са социопатским поремећајем су они који не маре за ваша осећања, мисле само на себе, склони су манипулацији и учиниће све, без обзира на цену, да буде по њиховом. Поред таквих се људи осећате лоше, али и збуњено јер су у стању да се умиљавају када им нешто треба па се код вас јавља осећај кривице јер о некоме ко је „тако добар“ ви интимно имате лоше мишљење. Верујте свом унутрашњем гласу и свом разуму, а не ономе што се одвија пред вашим очима.

Прочитајте још: Знамо да је доручак важан, али како ПРЕСКАКАЊЕ РУЧКА делује на наше тело?

Они су углађени, беспрекорни, шармантни. Јако пуно полажу у своју презентацију који други могу да виде.

У наставку вам доносимо знакове који откривају социопату и како се носити с људима који имају ову црту у својој личност. Било би најбоље немати посла с њима, али шта ако је реч о члану породице или ако сте социопата ви?

Ко је социопата?

Социопата је особа с антисоцијалним поремећајем личности. Социопата има искривљене вредности, хронични мањак емпатије и нема савести и не познаје осећај кривице. Реч је о хроничном стању, што га разликује од других, епизодних психичких стања, попут депресије, нападаја панике или биполарног поремећаја. Особа се може родити као социопата или се под утицајем тешких околности у којима је одрастала, претворити у социопату. Уколико се ове црте личности на време открију, у детињству, могу се се исправити. Ако сумњате да имате посла са социопатом, проверите шта карактерише овакве људе.

Не разликују добро од лошег: Социопате не разликују добро од лошег због чега је врло опасно бити део њиховог света.

Не знају за срам и за осећај кривице: Грижа савести, срамота и кривица за њих су непознати појмови, што ми даје „одрешене руке“ да раде што год желе и прелазе границе које нормални људи поштују.

Велики су манипулатори: Социопате не презају ни пред чим да добију оно што желе. Манипулисаће људима без обзира да ли је реч о особама које су им најближе или онима које једва познају.

Лажу: Социопати није проблем да слаже баш ништа, а с временом те лажи постају све веће што их ни мало не брине.

Не познају емпатију: С обзиром да нису у стању да осећају, немају емпатију према другима. Једноставно не могу да се ставе у туђе ципеле, због чега су на крају способни да јако повреде људе око себе, а да се притом ни не окрену.

Импулсивни су: Иако су изузетно прорачунати и мајстори манипулације, социопате су врло импулсивне и понашају се неодговорно.

Шармантни су и угледни у друштву: Можда вас ово изненади, али на водећим позицијама неретко су управо социопате. Учиниће све да постигну шта желе у каријери, притом придавајући јако пуно пажње свом спољном изгледу и начину на који их свет перципира. Играју улоге и никада не показују своје право лице.

Его: Социопате су врло нарцисоидне. Верују да не постоји нико бољи од њих и немају стида да то кажу и дају до знања свима око себе. За своје грешке редовно су им криви други.

Никога не воле: Права је несрећа бити у емотивној вези са социопатом. Осећања нас чине рањивима, а заљубити се у социопату равно је самоубиству. Наравно, нико то себи свесно не би учино, али како смо већ неколико пута споменули, социопате су мајстори манипулације. Завешће без проблема другу страну и „мотати је око малог прста“ док им не досади, а тада без проблема отићи. И то је најбоље што се ономе или оној коју је социопата оставио може догодити.

Како живети са социопатом?

„Врло је изазовно имати у породици или међу ближим пријатељима социопату. Било би добро предложити им да пронађу стручну помоћ, нарочито ако њихово понашање околини ствара проблеме“, објашњава за портал Хеалтх психијатар Ендру Колтер. „Такође, изузетно је битно поставити личне границе и држати их се, како бисте се заштитили да вас та особа не искористи и не повреди“, закључује.

Јесам ли социопата?

Ако се ово питате, вероватно нисте социопата. „Људи с антисоцијалним поремећајем понашања не схватају да је њихово понашање проблематично нити да чине штету другима“, објашњава психијатар и додаје како се такви људи суоче с дијагнозом тек када им други кажу да нешто није у реду с њима.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas