Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
интересантно

Како изгледа НАЈСТАРИЈА КОРЊАЧА на свету? Џонатан има 190 година, рођен је далеке 1832. године (ВИДЕО)

Џонатан носи титулу најстарије корњаче, а уписан је и у Гиносову књигу рекорда.

1643365702_turtle-gc142172cf_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Корњача по имену Џонатан навршила је 190 година и уз титулу најстарије живе копнене животиње, уписан је у Гинисову књигу рекорда као најстарија корњача на свету.

Најстарија корњача на свету

Процењује се да је Џонатан рођен 1832. године, што значи да је напунио или да ове године пуни 190 година, објављено је у Гинисовој књизи рекорда. То значи да је Џонатан рођен пре него што је краљица Викторија ступила на британски престо 1837. године.

Ова сејшелска џиновска корњача (Алдабрацхелyс гигантеа хололисса) већ је била Гинисова рекордерка као најстарија жива копнена животиња, али сада је званично најстарија корњача или бар корњача чија старост је забележена. Џонатан је победио претходног рекордера Ту'и Малилу, која је живела најмање 188 година пре него што је умрла 1965. Џонатан живи на Светој Хелени, острву у јужном Атлантском океану.

Прочитајте још: МИНИ МАУС ће први пут у историји да ПРОМЕНИ ОДЕЋУ: Облачи је чувена креаторка (ФОТО)

- Он је локална икона, симбол упорности у суочавању са променама - рекао је Џо Холинс, Џонатанов ветеринар, за Гинисову књигу рекорда.

Џонатан је стигао на Свету Јелену 1882. када је имао око 50 година, наводи Британски музеј у Лондону. Фотографија Џонатана датирана између 1882. и 1886. показује да је потпуно одрастао, што сугерише да је имао најмање 50 година када је снимљена, тако да би данас могао да буде старији од 190 година. Џонатан је слеп и не осећа мирис, али и даље пасе у дворишту резиденције гувернера Свете Хелене где живи са колегама џиновским корњачама Дејвидом, Емом и Фредом.

Како би се осигурало да добија довољно калорија, једном недељно га дохрањују ветеринари. Његова омиљена храна су купус, краставац и шаргарепа. Поред јела, Џонатанова главна интересовања укључују спавање и парење.

Научници још не разумеју све процесе који омогућавају корњачама попут Џонатана да живе тако дуго. Џиновске корњаче брзо убијају оштећене ћелије у процесу који се зове апоптоза, што им омогућава да се заштите од оштећења ћелија до којих долази како старимо.

Прочитајте још: Чувени руски психолог Михаил Литвак: 18 правила која вам могу ОКРЕНУТИ ЖИВОТ за 180 степени

Џонатанова дуговечност је можда без премца на копну, али у води постоје животиње које дуже живе. На пример, гренландске ајкуле (Сомниосус мицроцепхалус) како је процењено имају животни век од најмање 272 године, а хидре, група малих бескичмењака сличних медузама, непрестано регенерише своје ћелије и изгледа да уопште не старе.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas