· · Коментари: 0

У СЛУЧАЈУ ЗЕМЉОТРЕСА ОВО ЈЕ ПРВО што треба да урадите да се спасите: Правила која се уче напамет

Ако лоше делујете у кризним ситуацијама, можда је право решење нека правила научити напамет

1675770357_shutterstock_1104086951-zemljotres-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

Док читамо вести из Турске коју је погодио земљотрес јачине 7,8 по Рихтеру, не можемо а да не страхујемо од сличне катастрофе и код нас, поготово након што је метеоролог Иван Ристић изјавио како сличан земљотрес лако може погодити и нашу земљу.

За једну телевизију, господин Ристић је рекао:

" Зима је најбезбеднија што се тиче нашег региона. Већ почетком марта постоје велике шансе да се појаве јачи земљотреси. Тако да полако улазимо у тај несигурнији период што се тиче земљотреса. Сада можемо осетити те неке мање земљотресе, међутим, од марта можемо осетити  јаче земљотресе од 5 степени Рихтерове скале. Тако да је пролеће стандарно чупаво. Црне тачке су централна Србија и Копаоник. Моја теорија каже да где год имате неко брдо, оно није ту безвезе. Већ постоји шанса за земљотрес."

Шта урадити у случају земљотреса:

● Останите мирни и присебни и не дозволите да вас обузме паника. Будите свесни да су неки земљотреси само почетни потреси и да убрзо може уследити наредни, јачи земљотрес.

● Спустите се на под, склупчајте се и заштитите главу. Не покушавајте инстинктивно да бежите!

● Као и у већини случајева (везано за већину природних или других несрећа) потребно је да сви укућани знају где је главна склопка за струју те где су главни вентили за плин и воду, и како се затварају (искључују).

● По могућности је потребно на дохват руке имати већ припремљена “приручна” средства (батерију, транзистор, торбу за прву помоћ итд.)

Фото: Схуттерстоцк

Уколико вас земљотрес задеси у затвореном простору:

● Сачувајте присебност и не паничите, паника може бити главни кривац за неразборито понашање које се након првог земљотреса очекује.

● Не покушавајте да бежите, спустите се на под и покријте главу рукама.

● Ако вас је земљотрес затекао у нижим просторијама стана- куће, након првих подрхтавања изађите на слободан простор, удаљивши се при томе од стабала, уличних светиљки, електричних каблова и осталих грађевина.

● Ако вас је земљотрес затекао на вишим спратовима, склоните се поред носивих зидова, под оквире врата, у унутрашњи угао просторије, испод стола, те рукама заштитите очи.

● Одмакните се што даље од стаклених површина, спољних зидова, врата или било чега другог што може да падне, не излазите на терасу и балкон.

● Ако ситуација дозвољава, искључите све изворе електричне енергије, плина и воде.

● Ако се налазите у аутомобилу, не заустављајте се испод подвожњака, електричних каблова, и у тунелима, зауставите се на отвореном простору и останите у аутомобилу.

● Ако сте на отвореном, удаљите се од свих могућих објеката и предмета који би вас могли угрозити (пасти на вас) те заштитите главу рукама или ташном.


Поступци уколико се нађете под рушевинама:

● Не палите шибице.

● Прекријте уста марамицом или тканином.

● Покушајте на неки начин скренути пажњу спасиоцима (ударање рукама о неки предмет, цеви итд.) Немојте гласно викати због велике прашине која се у таквим случајевима шири.

Фото: Схуттерстоцк

Поступци након земљотреса:

● Када престану први потреси, напустите просторију узевши са собом најважније и спремљене ствари (зграду прво напуштају мајке са децом, старије особе и инвалиди, па остали).

Не напуштајте просторију (зграду) лифтом, употребљавајте искључиво степенице, (могу се покварити инсталације, срушити лифтови последицама првог или поновним потресом, може нестати електричне енергије и сл.)

● Искључите електричну енергију на главној склопци и затворите плин и воду на главном вентилу.

● Посветите се, уколико ситуација омогућава помоћи страдалима, с тим да се не померају тешко повређене особе.

● Употребљавајте за пиће само флаширану воду и воду која стигне као помоћ.

● Даље поступке чините према упутствима добијеним путем средстава јавног информисања.

Земљотрес настаје услед померања тектонских плоча, кретања Земљине коре или појаве удара. Последица тога је подрхтавање тла због ослобађања велике енергије. Јачина земљотреса зависи од више фактора. Насупрот распрострањеном уверењу да су то ретке појаве, земљотреси се дешавају врло често. На срећу, највећи број њих је слабијег интензитета и не изазива оштећења. Земљотрес се не може предвидети, али можемо научити како се заштитити. Интензитет земљотреса одражава рушилачки ефекат земљотреса на површини терена.

Изражава се различитим скалама, најчешће Меркалијевом скалом од 12 степени. Магнитуда земљотреса, с друге стране, представља јединицу мере количине ослобођене енергије у хипоцентру, у жаришту земљотреса. Изражава се Рихтеровом скалом која нема горњу границу, али како до данас није забележен земљотрес јачине 10, обично се представља до 9 јединица.

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

 


                                          Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.