Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ПРАВИЛНО ПРОСЛАВИТИ АРАНЂЕЛОВДАН: Погледајте које све обичаје треба да испоштујете

У српским домовима Аранђеловдан је крсна слава великог броја породица, обележава се 21. новембра, а дан је означен црвеним словом у црквеном календару.

1763564092_1763461466_Foto-Shutterstock-Vikipedia-691dda3c627de.jpg
Фото: Схуттерсток, Википедиа
Oglas

Аранђеловдан носи црвено слово у црквеном календару, што подсећа да је дан посвећен молитви, богослужењу и смирењу, те да се свакодневне обавезе подређују литургијском ритму. У дому то значи тиши говор, избегавање свађе, обустављање непотребних послова и посвећеност заједничком оброку који је продужетак молитве, а не циљ сам по себи. Црвено слово је, дакле, знак пажње: према Богу, према ближњима и према сопственој савести.

У средишту славског обреда стоје жито (кољиво), славски колач и славска свећа, уз икону светитеља, тамјан и вино. Жито се спрема за душе предака, па у том смислу ни Аранђеловдан није изузетак, без обзира на раширену заблуду да "за живог светитеља жито не иде". Колач је хлеб захвалности и заједништва, а свећа је сведочанство светлости која разгони тмину. Тамјан се, као мирис молитве, нуди смирену сабраност, док вино у обреду указује на свечани карактер дана.

Обичај пресецања колача обједињавањем домаћина, свештеника и гостију, указује да се слава не слави ради разметања, него ради благослова. Речима, погледима и понашањем домаћин држи тон: поздравља, прима, не галами, не вређа, не истиче своје, већ се труди да сваком, тихо и ненаметљиво, учини боравак лаким. У том поретку молитва није додатак, већ душа целог дана. Домаћин брине да се на трпези нађе и нешто за оне који посте строже, без рибе и без трагова млечних намирница; тиме се поштују лична правила гостију и негује се дух обзира.

Да ли је Аранђеловдан 2025. посна или мрсна слава?

Једноставно правило гласи: ако празник падне у среду или петак – трпеза је посна. У 2025. години Аранђеловдан пада у петак, те је примерено да трпеза буде посна, уз обавезно жито. Посно не значи једнолично: јела на уљу, поврћне чорбе, посне сарме, риба из рерне, печена бундева, туршије, намази од семенки и орашастих плодова пружају широк избор укуса и текстура.

Ко држи строжи пост, лако ће наћи посне варијанте без рибе; ко држи блажи пост, радо ће се обрадовати пажљиво спремљеној риби и добро избалансираним прилозима.

(БлицЖена)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas