· · Коментари: 1
ПРАВОПИС

Како се пише: ИЗВИНИТИ (СЕ) или ИЗВИНУТИ (СЕ), шта је правилно?

Недоумица која вас често мучи

1656756127_kako-se-pise.jpg
Фото: Пиxабаy

Пише се и једно и друго, али са различитим значењем. Глагол извинити (се) потиче из руског (у корену му је именица кривица, вина, коју налазимо и у речи виновник, кривац) и значи не узети за зло, не замерити, опростити; замолити да се нешто не узме за зло, затражити опроштај.

Прочитајте још: Како се пише? ОД ЈЕДНОМ или ОЂЕДНОМ, пример који мучи многе

У презенту се мења: 

извиним (се)
извиниш (се)
извини (се)
извинимо (се)
извините (се)
извине (се)
У перфекту се мења:

извинио сам (се)
извинила сам (се) 
У футуру 1 се мења:

извинићу (се)
извинићеш (се) 
Требало би свима да се извиниш. Морају се извинити због свог понашања.

Глагол извинути (се) има у корену прасловенски глагол *вити (од индоевропског корена  *wеyх1, плести) и значи савити (се), извити (се), издићи (се); ишчашити, уганути. 

У презенту се мења:

извинем (се)
извинеш (се)
извине (се)
извинемо (се)
извинете (се)
извину (се)
У перфекту се мења: 

извинуо сам (се)
извинула сам (се)

Прочитајте још: Како се пише? ЗНАКОВИ или ЗНАЦИ, пример који често користимо а нисмо сигурни који облик је правилан

У футуру 1 се мења:

извинућу (се)
извинућеш (се)
Полако, извинусте ми руку. Он извину обрвама. Морају се извинути ако хоће све да виде.

БОНУС ВИДЕО:
 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.