Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИЗРЕКЕ

"Ком’ опанци, ком’ обојци": Знате ли како је настала ова изрека и ШТА ЗНАЧИ?

Да ли због моде, или због неке практичне употребе која није сасвим јасна, српски опанци су најчешће имали шиљке на врху.

1594805203_Depositphotos_53463335_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Када хоћемо да кажемо да је живот сурова лутрија, кажемо „Ком опанци, ком обојци“. А зашто и како се таква изрека усталила у српском језику?

Сама изрека по себи говори све. Неко добије једно, а неко друго. Ко добије опанке тај је боље прошао. Обојци су краћи део сламке.

Прочитајте још: Највећи ХИТ групе Qуеен "СХОW МУСТ ГО ОН" крије СТРАВИЧНУ ИСТИНУ

Обојци су, у ствари, комад платна који се увијао око ноге да је заштити од жуљева и од хладноће. Опанак је боље штитио и био основна обућа у Србији до прве половине XX века.

Још од раних цивилизација се правио од коже, да би своје место касније у индустријском друштву добила и гума. Изглед је зависио од неколико фактора, али најпре од умешности мајстора који га је правио.

Они опанци који нису били намењени за рад су имали украсе. На горњем делу су имали преплетај, уплетене танке траке од коже на занимљив начин. Што ситнији преплетај, то су опанци били вреднији.

Прочитајте још: ПЕТАР ПАН је хтео да буде “ВЕЧИТИ ДЕЧАК”: Тужна судбина браће по којој је настала ЧУВЕНА БАЈКА

Да ли због моде, или због неке практичне употребе која није сасвим јасна, српски опанци су најчешће имали шиљке на врху. И звали су се „Шиљкани“.

У „Српским народним пословицама“ Вук Караџић пише овако:

„Ком обојци, ком опанци. Кад се казује да ће се ко с ким побити или свадити, па ко буде јачи, или ко шта докопа. Ваља да су се негде двојица отимала око обуће, па је један уграбио обојке, а други опанке.“

Фото: Депозит

Прочитајте још: Јесу ли ПИРАМИДЕ заправо древне куле ТЕСЛА? Невероватна веза између СРПСКОГ НАУЧНИКА и бројева 3, 6 и 9 (ВИДЕО)

Само порекло изреке није сасвим историјски прецизирано, али се верује да је везано за оружане сукобе. Опанци су били део ратног плена скиданих са побеђених, живих или мртвих, који су остајали у обојцима. Па „Ком‘ опанци, ком‘ обојци!”

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas