Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
МУТАНТИ

ЛЕВОРУКИ имају јединствене ГЕНЕ, а ТО ЗНАЧИ само ЈЕДНО

Британски научници су десетине гена пронашли само код леворуких - и дошли до интересантних закључака.

1604498872_Depositphotos_98998638_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

НА Земљи је сваки десети човек леворук, и ова необичност, у свету где је све прилагођено "дешњацима", одувек је привлачила пажњу.

Прочитајте још: МАНЕМИ БОРАТ: Казахстан је одлучио да извуче КОРИСТ од БОРАТА и ОДЛИЧНО им иде!

Геније Фото: Пексел

Нејасна спознаја да људи постају леворуки као резултат неке врсте мутације појавила се 2019, када су научници са Оксфорда открили неколико гена које десноруки нису имали. Ове године аустралијске колеге са Института за медицинска истраживања QИМР Бергхофер у Бризбејну пронашле су још више "левих" генетских разлика: 41 јединствени ген, како извештава "Сајенс Алерт".

Леворуки имају 41 јединствен ген...

Британци су анализирали геноме око пола милиона људи, Аустралијанци - 1.766.671 особа. На основу ових података и још неких анкета, испоставило се да је 10 одсто испитаних леворуко, што се поклапа са ранијим сазнањима.

Седам посебних гена рађају амбидекстере!

Успут је пронађено још седам карактеристичних гена, захваљујући којима се рађају такозвани амбидекстери - они који пођеднако добро користе обе руке. Они су посебно цењени у специјалним службама јер, рецимо, могу пођеднако добро да користе оружје са обе руке.

Прочитајте још: Шта ако СЕВЕР и ЈУГ ЗАМЕНЕ МЕСТА? Научници објашњавају

Креативнији су!
Међу познатим уметницима и научницима постоји велики број "левака": Леонардо да Винчи, Исак Њутн, Алберт Ајнштајн, Никола Тесла, Иван Павлов, Пјер и Марија Кири, Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Анђелина Џоли, Бред Пит, Мила Јововић, Брус Вилис, Силвестер Сталоне, Јулије Цезар,  Бил Гејтс, Наполеон, Опра Винфри, Џими Хендрикса...

Логично је да јединствени - "леви" гени мењају мозак, утичући на његове структуре и функције. Али, шта тачно они доносе и како се то манифестује, остаје да се види. Такође, још је нејасно зашто је природа "наместила" да је десноруких девет пута више.

Дупло више их је међу близанцима!

Постоји још једна занимљивост: међу близанцима постоји чак 21 леворуких, што је знатно више од просека.

Леворуки брже размишљају када играју компјутерске игрице или се баве спортом, нестрпљиви су, и лако им досаде монотоне активности.

Прочитајте још: Зашто не памтимо шта се догодило до 4. године живота? Стручњаци дају ОДГОВОР

Такође, несмотренији су, теже се оријентишу у простору, а наводно се брже и уплаше од десноруких. Приписује им се и већа креативност, с обзиром да се сматра да је код њих активнија десна мождана хемисфера.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas