· · Коментари: 0
НАУКА

Шта ако СЕВЕР и ЈУГ ЗАМЕНЕ МЕСТА? Научници објашњавају

Звучи невероватно, али Земљини полови током историје наше планете мењали су места сваких 200.000 до 300.000 година.

1604391142_Depositphotos_33473763_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Међутим, већ око 750.000 година није било замене, а стручњаци мисле да би се обртање полова могло догодити у нашој скоријој будућности.

Земљини магнетни полови неколико пута су током историје наше планете мењали своја места. Време за наредну смену је одавно прошло, али научници су успели да сачине најдетаљнији преглед збивања током последње замене.

У средишту Земље је усијано језгро...

Колико за сада знамо, у самом срцу Земље се налази језгро од усијаног метала које својим кретањем ствара електрични набој који производи магнетно поље. Оријентација у простору је само једна од предности које имамо захваљујући овом магнетном пољу. Оно нас, пре свега штити од сунчевог зрачења. Без њега, као ни без воде и атмосфере, живот на Земљи не би био могућ.

Прочитајте још: АНТАРКТИК крије НАЈВЕЋУ ТАЈНУ на свету: АТЛАНТИДА се налази под ледом?

Али поларитет који ствара наше магнетно поље није универзална константа, као што ни Земљино магнетно поље није увек исте јачине.

Пре 40.000 година полови су кренули да замене места, али су се ипак вратили на стару позицију.

 Америчка свемирска агенција НАСА направила је детаљну илустрацију која приказује огромне поремећаје који су настали током тог неуспелог преокрета.

Много тога не знамо Фото: Депозит

Не знамо много о последицама које ће такав преокрет изазвати, осим да ће нам игла на компасу показати да је север југ, а југ север. Нова истраживања покушавају да осветле геофизичке промене које ће настати уколико дође до обртања полова.

Прочитајте још: Деда КОРЧАН је лечио РУСКУ ВОЈСКУ, а његовим РЕЦЕПТИМА данас лечи ПАВЕЛ

Студија коју су урадили научници из Јапанског националног института за поларна истраживања открива да је магнетно поље постало нестабилно најмање 10.000 година пре него што се одиграла последња промена, а да је за цео преокрет требало најмање 20.000 година.

Померање полова се догађа постепено већ деценијама.

Северни пол се последњих година помера у просеку за 64 километра годишње.

Иако ово представља значајно убрзање у односу на почетак 20. века када се померање одвијало у просеку за 16 километара годишње, научници тврде да нема разлога за бригу.

Прочитајте још: Јури ГАГАРИН је писао ПЕСМЕ, имао своју КЛУПУ у парку, а када је викнуо "ИДЕМО" ПРЕКРШИО је ПРОТОКОЛ

Узорци леда кажу...
Такође, узорци леда показују да замена полова није довела до промена у Земљиној ротацији или оси, што би изазвало драстичне климатске промене.

Истраживачки тим је ове закључке изнео после обимног прикупљања узорака и палео и магнетних анализа стена. Како један од учесника овог истраживачког пројекта, Ијуки Ханеда, наводи:

- Наши подаци су једни од најдетаљнијих палеомагнетних записа из периода геомагнетног преокрета, и нуде детаљан увид у механизам тог преокрета.

Шта се десило са планктонима и биљкама?

Научници сада планирају да открију како је овај геомагнетни преокрет утицао на планктоне и биљке тако што ће проучити морске микрофосиле и узорке полена које су прикупили, али изгледа да последње обртање полова уопште није имало тако катастрофалне последице по жива бића, како се у почетку страховало.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.