Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Многи носе ОВУ амајлију, а не знају шта значи! (ФОТО)

Зло око, познато у грчкој култури као „мати“ (ματι), проклетство је за које се мисли да је изазвано злонамерним одсјајем који може изазвати несрећу или губитак.

1632820907_bracelet-5549178_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Можда сте чули да вам неко даје „зло око“ - и многи људи широм света верују да је то више од обичне изреке.

Прочитајте још: Шта КАФА коју наручујете у кафићу говори о вама? Дупли еспресо стоји иза ОВОГ типа људи

Људи могу свесно пожелети негативне мисли о вама, али моћ ока је у томе што неки људи несвесно и невино бацају клетву на друге. Зато је важно да носите зло око негде на свом телу како бисте се одупрели овом проклетству и заштитили се током целог дана.

Наруквице са овим симболом најчешће ћете видети на тезгама у Грчкој и Турској

Порекло злог ока?

Порекло сеже доста уназад. Још од 3.000 година пре нове ере идеја се прожела древном културом. Ако је неко био љубоморан на другог због друштвеног статуса или онога што је имао, зло око би се могло бацити на њега из чисте зависти, остављајући слушаоца несрећним.

Да би избегли овај поглед, стари народи су почели да носе амајлије или накит са симболом злог ока, јер ако га носите, зли поглед би се одразио на особу која га је бацила.

Фото: Пиксабеј

Можете пронаћи зло око које се помиње у старогрчким и римским текстовима, па чак и у познатим књижевним делима попут Библије, Курана, па чак и Шекспирових драма. У свим многим светским културама, преко 40% њих верује у неки облик злог ока, према фолклористи Џону Робертсу. 

Како се заштитити од злог ока?

Можемо се заштитити на много начина - молитвом, узвикујући „фтоу!“ 3 пута и, наравно, ношењем симбола злог ока на нашем телу. Када особа носи или носи зло око са собом, то је штити од несреће која се дешава у животу. Зло око доноси срећу и штити вас од сваке лоше воље која би иначе могла негативно утицати на ваше благостање или на ваш живот уопште.

У Грчкој и многим другим културама које верују у зло око, најпопуларнија боја је тамноплава, баш као и грчко море. Ова сафирна или кобалтно плава класична је интерпретација, али с годинама су многе друге боје симболизирале различита значења. 


Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas