Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најчуднији меч на ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА: Гледао га је један човек, а онда је дисциплина избачена

Деценијама је био омиљена разбибрига виших слојева у Енглеској средином 19. века, али када су покушали да га прогласе Олимпијским спортом - неславно је пропао!

1627457903_Depositphotos_68936903_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Крокет је спорт у којем је циљ дрвеним маљем ударити куглу како би она, у што мање покушаја, прошла кроз жичане голове у облику изврнутог латиничног слова У.

Историја Олимпијаде

Олимпијске игре у Паризу 1900. по много чему су биле једниствене. Осим гомиле “необичних спортских надметања” које су те године одржана, тада је организовано и, до сада, једино олимпијско такмичење у крокету!

Прочитајте још: Краљ Александар је био ПРВИ владар на Олимпијади, а прву медаљу донео нам је МОМЧИЛО

Такмичило се десеторо учесника - седам мучараца и три жене (по чему је ово надметање ушло у историју као једно од првих на коме су учешће равноправно узеле и жене). Такмичарке у крокету и учеснице тениског турнира биле су прве жене на неким олимпијским играма.

Извештаја и резултата са овог такмичења има веома мало, а како су сви такмичари осим једног Белгијанца били француски држављани нејасно је и да ли је било могуче одржати право олимпијско надметање.

Ипак, крокет је поражен и на једном другом нивоу - једноставно, није се допао публици. Забележено је да је продата само једна карта! Купио ју је старији енглески господин који је за ту прилику допутовао специјално из Нице.

Прочитајте још: Нико не зна како је направљена КАПИЈА СУНЦА, а била је портал у најстаријем граду на свету

На крају, Белгијанац је испао у квалификацијама, па су сви победници били Французи. До данас је остало нејасно и то да ли је француски пар који је победио у групном такмичењу уопште имао конкуренцију.

Због свега наведеног крокет је избачен из олимпијских дисциплина.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas