Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАСА ПОСЛАЛА ВИДЕО ИЗ СВЕМИРА: Мачка "ухватила" ласер (ВИДЕО)

ТАЈ ВИДЕО од 15-секунди, први пренет ласером, послат је на Земљу са удаљености од 30 милиона километара.

1703165978_NASA-macka.jpg
Фото: Јутјуб принтскрин/ NASA Jet Propulsion Laboratory
Oglas

На Земљу је из дубоког свемира стигао видео-снимак и "представљен" пругастој наранџастој мачки која је јурила ласер (она је била на Земљи), саопштила је америчка свемирска агенција НАСА.

На снимку види се како мачка која се зове „Татерс“, лови црвену ласерску тачку.

Тај видео од 15-секунди, први пренет ласером, послат је на Земљу са удаљености од 30 милиона километара.

Било је потребно мање од два минута да видео ултра-високе дефиниције, послат максималном брзином тестног система од 267 мегабита у секунди, стигне од НАСА-ине свемирске летелице „Психе“ до опсерваторије „Паломар“ у оквиру „Калтецха“.

Видео је убачен у „Психе“-у као ласерски комуникациони експеримент пре но што је та свемирска летелица у октобру кренула ка једном ретком астероиду од метала. Тим мисије у НАСА-иној Лабораторији за млазни погон у Пасадени (ЈПЛ), Калифорнија, одлучио је да видео буде снимак трогодишње разигране мачке једног њеног службеника.

 

Видео је емитован на Земљу 11. децембра, а НАСА га је објавила ове недеље. Упркос великој удаљености, тест је видео пренео брже од већине широкопојасних интернет веза овде, на Земљи, рекао је Рајан Рогалин из пројекта.

НАСА жели да побољша комуникацију из дубоког свемира, посебно јер се астронаути спремају да поново оду на Месец, а меркају и Марс. Ласерски демо је намењен за пренос података брзином до 100 пута већом од радио-система које сада користе свемирске летелице далеко од Земље.

Планирано је још тестних преноса док „Психа“ јури ка главном појасу астероида између Марса и Јупитера. Али „Татерс“ се више неће појављивати, каже ЈПЛ.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas