Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВ СПИСАК

Нека су смешна, а нека и застрашујућа: Ово су НАЈЧУДНИЈА СРПСКА ПРЕЗИМЕНА

У Србији најчешће вам се може десити да упознате некога ко се презива Јовановић, Стојановић, Петровић и Ђорђевић. Међутим, има и оних који носе мало мање уобичајена презимена, као што су Недоклан, Смрзлић, Студен и Крешоје.

1642249549_18e89ed6975a25d87a83718d3eda3523354b1ebe.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Презимена у нашим крајевима се тек од 1842. године, наредбом кнеза Александра Карађорђевића, уводе као обавезан вид идентификације. Раније презимена није ни било, већ су уместо њега Срби и народи са Балкана додавали назив племена из којег потичу.

Презимена су најчешће настала по имену оца, али и по занимању родитеља, места у коме је породица живела, као и по очевом надимку.

Тако су Срби у Будиму носили презимена попут Гужва, Дебељковић, Ерцеглија, Живин, Кљакави, Кобила, Тот, али и Мајстор, Мали, Штета, Чупави и Чарапа.

Необична су и презимена пореклом из Херцеговине, а која се могу чути и у Србији. Таква су на пример: Агбаба, Гузина и Гузичић, Истинић, Прдић, али и Заклан и Прдавица.

Прочитајте још: НАЈТУЖНИЈЕ СРПСКО ИМЕ: Често се даје деци, а носи НЕГАТИВНО значење

Ту је и презиме Хабеншус, Аврам, Тупеша, али и Јакуш, Шипка, Картал, Бенцуз и Дракул. Може звучати смешно и када се некоме представите, па уз своје име гласно изговорите презиме Звијер, Особа, Четник, Куга, Дроњак или пак Бу.

Данас вулгарно звуче, а некада нису имал атакво значење

Има и оних која данас звуче вулгарно као што су Шпичка, Кењало, Курић и Карагаћа. Међутим, она су раније имала другачије значење.

Гаће су раније биле назив за панталоне, а не за доњи веш, па је презиме Карагаћа значило да је у питању неко ко носи црне панталоне. Такође, Кур је прасловенска реч за петла, па одатле потиче и то презиме.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas