Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ГЛОБАЛНИ ПРАЗНИК

НИЈЕ шала! Ево како је настала ЛЕГЕНДА 1. АПРИЛА као синонима за НЕСТАШЛУК и смицалице

Данас је савршен дан када сву своју креативност треба да испољите кроз различите шале и смицалице.

1617232792_Depositphotos_240750428_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Није шала, али данас је 1. април, међународни и интернационални празник шале, који се слави на свим континентима већ вековима уназад. Ипак, иако га славе сви народни, нико са сигурноћу не може да потврди како је дошло до обележавања овог датума.

Сматра се да су Римљани и Келти празновали фестивал шала у време пролећне равнодневнице која се догађа близу Дана шале

Прочитајте још: Која физичка активност сагорева највише калорија? Заборавите шетњу и купите рукавице за БОКС

Шта је "априлска риба"?
Један од најпознатијих обичаја, распростањених у Француској и на француским говорним подручијима Швајцарске и Канаде је “априлска риба”. Наиме, тада људи једни другима лепе на леђа папирне рибе, тако да жртва то не примети.

Прва  легенда везује се за слављење Нове године у средњем веку. Већи део Европе је тада славио 25. март, празник Благовести, као почетак празновања Нове године. Славље је трајало недељу дана, све до 1. априла. Папа Грегор XII је 1582. године наредио поштовање грегоријанског календара, по коме се Нова година прославља 1. јануара.

Прочитајте још: Ако нисте стигли да поједете све БАНАНЕ које сте купили, постоји трик који ће им продужити рок

Како народ никада није био склон прихватању нових правила у свакодневном животу, многи су одбили да се повинују новом календару и наставили да славе Нову годину око 1. априла. Они који су прихватили нови календар, тог дана су збијали шале на рачун „необавештених“, исмевајући њихова застарела славља.

Закључавање родитеља
У фламанском делу Белгије, постоји слатка традиција. Деца на данашњи дан закључавају своје родитеље или наставнике и пуштају их само, и искључиво само, у замену за слаткише.

Друга теорија је да шале и несташлук које су се одвијале сваког априла датирају још из времена древног Рима. Сматра се да су Римљани и Келти празновали фестивал шала у време пролећне равнодневнице која се догађа близу Дана шале.

Прочитајте још: Ефектан корсет и црне панталоне: Ево како краљица Летиција увек одлично искомбинује само две боје (ФОТО)

У већини земаља је обичај да су смицалице и шале дозвољене само до дванаест поподне.

Смицалица “Бургер Кинг-а”

Једну од најпознатијих шала извео је ланац брзе хране “Бургер Кинг” који је 1998. године објавио велики оглас у новинама у којем је представио хамбургер који је посебно направљен на леворуке. Наводно, састојци из хамбургера приликом конзумације капају на страну која погодује леворуцима. Пре него што је Бургер Кинг стигао да саопшти да су се само шалили, хиљаде леворуких је похрлило у њихове ресторане.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas