· · Коментари: 0

Данас је СВЕТСКИ ДАН ШАЛА: Слави се вековима, а настанак обавијен мистеријом

Први април, као Светски дан шала већ вековима се обележава као дан шала у различитим културама широм света, а његово тачно порекло је мистерија

1648748296_young-woman-2622740_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Првоаприлске традиције укључују смишљање шала и изговарање "АприлилииИ" када је изведете.

Први април као Светски дан шала

Неки историчари сматрају да Први април датира из 1582. године, када је Француска прешла са јулијанског на грегоријански календар, на шта је позвао Тридентски сабор 1563. У јулијанском календару, као и у хинду календару, нова година почела је са пролећном равнодневницом око 1. априла. Људи који су споро добијали вести или нису препознали да се почетак нове године померио на 1. јануар и наставили да га славе током последње недеље од марта до 1. априла постали су предмет шала.

Прочитајте још: ЗЕМЉА богатог наслеђа и културе: Десет ЗАНИМЉИВОСТИ о Србији које нисте знали

Хиларија у Старом Риму

Историчари су такође повезали Први април са фестивалима као што је Хилариа (латински за радостан), који су у старом Риму крајем марта славили следбеници култа Кибеле. Укључивао је људе који су се маскирали и исмевали суграђане, па чак и судије, а речено је да је инспирисан египатском легендом о Изиди, Озирису и Сету.

Прослава 1. априла траје два дана у Шкотској

Пославе Првог априла у Шкотској трају два дана.  Такође је познат као "Април Говк", "Говкие Даи" и "Хунт тхе Говк". Говк значи "кукавица".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.