· · Коментари: 0

Нова истраживања о ЗЕМЉИ: Када је постала искошена?

Право поларно лутање је ротација планете или месеца у односу на његову осу окретања, што доводи до промене географске локације северног и јужног пола, или "лутања". Научници још покушавају да одгонетну колико често се то лутање дешавало са нашом планетом Земљом.

1636143253_f58e0f1dc073031fd792d361e5624ea594ebba72.jpg
Фото: Депосит

Нова студија која се бавила феноменом правог поларног лутања Земље (Труе полар wандер ТПW) установила је како се један такав догађај померања догодио пре око 84 милиона година – када су диносауруси још ходали нашом планетом, пише Сајенс алерт.

Истраживачи су анализирали узорке кречњака из Италије, који датирају из периода касне креде (пре 100,5 до 65,5 милиона година), тражећи доказе о помацима у магнетном запису који би указивали на појаву ТПW-а.

Фосили бактерија заробљени у стени, које су формирали ланце минерала магнетита, нуде неке од најубедљивијих доказа о правом поларном лутању у касној креди – и то може помоћи да се реши научна дебата која траје деценијама.

Орилитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: "ПОДСТАНАР" или "ПОТСТАНАР", знате ли тачан одговор?

- Ови резултати представљају потпуно нов документовани ТПW великих размера и доводе у питање претпоставку да је осовина окрета била углавном стабилна у последњих 100 милиона година - објашњавају истраживачи у свом раду.

Земља се састоји од унутрашњег језгра од чврстог метала и спољашњег језгра од течног метала, са чврстим омотачем и кором (површином) који се полако крећу око течног дела. Земљино магнетно поље, које генерише спољашње језгро, забележено је у стенама попут оних које су проучене у овој студији.

Право поларно лутање је када се географски полови значајно померају, па се спољашњи омотач Земље нагиње. Ништа се заправо не мења у смислу Земљиног магнетног поља, али стене које се померају бележиће различите палеомагнетне податке док се крећу.

Ти подаци откривају удаљеност до северног и јужног географског пола, пружајући истраживачима могућност да означе где се ти полови заправо налазе. Потпуно вертикално поље значи да је стена била на полу, док потпуно хоризонтално поље означава да је била на екватору.

"Замислите да Земљу гледате из свемира", каже геолог Џо Киршвинк, са Токијског технолошког института . "Право поларно лутање би изгледало као да се Земља преврће на страну, а оно што се заправо догађа је да се цео стеновити плашт планете – чврсти омотач и кора – окрећу око течног спољашњег језгра", додаје геолог.

Прочитајте још: ТЕСТ ЋЕ СВЕ ПОКАЗАТИ! Одаберите ЈИН И ЈАНГ знак који вас највише привлачи и откријте КАКВУ ЕНЕРГИЈУ ШАЉЕТЕ својој околини (ФОТО)

Према резултатима овог истраживања, Земља је била нагнута за око 12 степени пре око 84 милиона година, што је релативно брзо исправљено – у року од неких пет милиона година, што је еквивалент "космичком јо-јоу" према речима истраживача.

То значи да су истражене стене – и сама Италија – кренуле ка екватору пре него што су се преврнуле.

Чланови научног тима истичу да претходне студије у којима се тврдило како се право поларно лутање није догодило током касне креде једноставно нису прикупиле довољно података из геолошких записа – нешто што се сигурно не може замерити овом најновијем истраживању.

"То је један од разлога зашто је тако освежавајуће видети ову студију са тако обимним и занимљивим палеомагнетским подацима", сматра геофизичар Ричард Гордон, са Универзитета "Рајс" у Хјустону, који није био укључен у поменуту студију чији су резултати објављени у Натуре Цоммуницатионс.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.