· · Коментари: 0
штедња

Обратите пажњу на 4 ствари и смањите РАЧУН ЗА СТРУЈУ: Троше више него што смо мислили

Неколико добрих савета помоћи ће вам да избегнете грешке и смањите рачуне за струју!

1616923389_Depositphotos_1596849_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Постоје неке ствари које радимо у кухињи, а да и нисмо свесни да нам сваког месеца направе већи износ на рачуну за струју.

"Лоше" шерпе

Сви лонци и шерпе треба да имају равно, а не "закривљено" дно, јер у супротном ће бити потребно више времена и струје да се загреју, а то значи и да ћете више пара потрошити! Зато, све "улупане" шерпре одмах баците. Такође, дно посуде би требало да буде величине рингле - ни веће ни мање.

Прочитајте још: МЛЕКО може да буде веома опасно, а први знак су АКНЕ

Прљави лустери и плафоњерке
Обратите пажњу и на чистоћу плафоњерки и лустера. Можда вам се чини да ово не може да има везе са већом потрошњом енергије, али није тако. Ако вам је светло у кући пригушено, па уместо једне приморани сте да упалите две сијалице, прво проверите стање лустера. Због прашине и нечистоће светлост је пригушена, па ће вам бити потребно додатно осветлење, а самим тим ћете трошити више струје.

Каменац у кувалу

Ако вам се у кувалу за воду ухвати каменац, важно је да знате да то омета загревање, а самим тим процес дуже траје и троши се више струје. Дакле, веома је важно да редовно уклањате каменац.

Место за фрижидер

Фрижидер никада не треба стављати у близини радијатора, рерне или на директну сунчеву светлост. Бочне стране и леђа фрижидера морају да буду довољно удаљене од зидова да постоји "циркулација ваздуха". Само уређаји који су посебно дизајнирани да буду уграђени у нишу смеју да буду затворени са те три стране.

Тако "блокирани" фрижидер троши више енергије од оног који је постављен тако да ваздух слободно циркулише. Такође, кључно је да га редовно одмрзавате, односно уклањате наслаге леда са зидова јер такви уређаји потроше много више електричне енергије да би вршили свој главни задатак - хладили храну. И никада немојте стављати топлу и врућу храну у фрижидер.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.