· · Коментари: 0

Обратите пажњу током комуникације са другима: Седам реченица које МУДРИ људи никада не говоре

Да ли спадате у ову групу?

1682513458_komunikacija.jpg
Фото: Схуттерстоцк

У комуникацији је важно да обратимо пажњу на детаље, понекад изговоримо речи за које нисмо свесни да могу друге да повреде, да изговорено оставља траг, користимо неке уобичајене фразе које заправо остављају неповољан утисак.

Мудри људи знају колико је важан начин на који говоре, шта говоре и како преносе информације. То није таленат, већ се подстиче кроз усавршавање и рад на себи. Они се труде да њјхова порукла буде јасна, да их други разумеју, али пазе и на њихова осећања.

Откривамо којих 7 фраза мудри људи не користе у комуникацији:

1. "Рекао сам ти!"

Ово је детињаста фраза која само ствара напетост у дискусији. Чак и ако се понашате погрешно, мудри људи ће покушати да вас исправе на много суптилнији и елегантнији начин. Са овом фразом само продубљујете негативност, покушавате да ставите себе у моћнију позицију у односу на особу која се већ осећа лоше.

2. "Ради као ја!"

Мудри људи вас никада неће подстицати да радите ствари на њихов начин. Они не сматрају да је једино њихов приступ исправан, већ вас пуштају да се изразите. Они већ знају да је свака особа другачија, па ситуације могу бити потпуно различите. Понашаће се тактично и неће мислити да су прави "модели у животу" само зато што имају одређено искуство.

3. "Не занима ме"

Ово је изјава која се најчешће користи у комуникацији када не можете да контролишете своје емоције. Истински мудри људи се труде да их не воде импулсивне емоције и реакције. Знају када да се дистанцирају, да се смире и објективно анализирају ситуацију. Такође, када особи кажете "не занима ме", показујете и недостатак разумевања за њу и за оно што говори, а у квалитетној комуникацији је поред доброг говорника важно бити и добар слушалац.

4. "Тако треба да буде"

Људи који су заиста успели у животу нису одбацили нове перспективе. Они нису заглављени у прошлости и не приступају само класичном маниру. Отворени су за нове ствари и не одбијају ниједан предлог само зато што је то на неки начин урађено у прошлости.

5. "Нећеш успети"

Људи који имају успешан живот пронашли су начин како да остваре оно што су замислили. Они знају да мисли имају моћ да постану стварност. Имају победнички начин размишљања, што им обезбеђује успех. Због тога вас неће демотивисати, већ ће се потрудити да вам у свакој ситуацији дају ветар у леђа.

6. "Неко други је крив"

Паметни људи не криве друге. Умеју да преузму одговорност и пронађу решење за проблем који у том тренутку имају. Они не проводе време тапкајући у месту и трагајући за кривцима како би скинули терет са себе - они развијају план и делују.

7. "Не треба ми никаква помоћ."

Мудри и успешни људи се не стиде да траже помоћ од других када им је то потребно. Покушаће да ураде сами све што је у њиховој моћи, али када нешто осете да не могу, без оптерећења ега, стида и страха затражиће помоћ искуснијих.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ