Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Очекује нас ПОТПУНО ПОМРАЧЕЊЕ СУНЦА: Ево колико ће трајати и одакле ће се најбоље видети

Потпуно помрачење Сунца, односно савршено поравнање Земље, Месеца и Сунца десиће се 8. априла и видеће се из Канаде, Мексика и Сједињених Америчких Држава

1712136239_677z381_677z381_POMRACENJE-PIX.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Помрачење ће трајати четири и по минута, а моћи ће да се посматра и на сајту и "Јутјуб" каналу америчке Националне ваздухопловне и свемирске администрације (НАСА), преноси Скај њуз.

За разлику од делимичног, потпуно помрачење Сунца потамни небо као да је сумрак и омогућава да се види корона Сунца, односно његова атмосфера јарке беле боје.

"Потпуно помрачење Сунца је један од најлепших призора у природи и можда је ретко било где у галаксији", рекао је професор астрофизике на Универзитету Оксфорд Крис Линтот.

Научници из НАСА су посебно заинтересовани за нова сазнања о корони Сунца која ће се можда добити када пошаљу истраживачке авионе на висину од око 15 километара за време помрачења.

Корона Сунца је мистерија научницима јер је више стотина пута топлија од површине Сунца и извор је соларних ветрова.

Очекује се да ће и стотине грађана учествовати у изучавању овог феномена, мерењем стишавања птица и других животиња, пада температуре на Земљи и ефекта на канале комуникације.

Ово помрачење је необично јер, иако се иначе види са истог места једном на сваких 375 година, у држави Илиноис ће бити видиљиво други пут после само седам година.

(РТ.РС)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas