· · Коментари: 0
интересантно

Ово је НАЈДУЖА РЕЧ НА СВЕТУ: Има чак 175 слова!

Према Гинисовој књизи рекорда, најдужа реч на свету је грчка. Има 175 слова и 78 слогова.

1645807778_book-g6c76bb015_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Ова реч, наравно, није у свакодневној употреби. Тешко је и прочитати је, а камоли запамтити. Ако сте мислили да је реч о некој савременој кованици осмишљеној да обори рекорд – варате се!

Творац речи која држи Гинисов рекорд је Аристофан, антички грчки комедиограф из 5. века пре нове ере. Он је ову реч измислио и употребио у својој комедији Женска скупштина.

Прочитајте још: Да ли знате шта је БРОМАТОЛОГИЈА? Срећете је чешће него што мислите

То је назив измишљеног јела, које је права папазјанија од десетина састојака. Реч у оригиналу на грчком има 175 слова и 78 слогова и изгледа овако: 

λοπαδο­τεμαχο­σελαχο­γαλεο­κρανιο­λειψανο­δριμ­υπο­τριμματο­σιλφιο­καραβο­μελιτο­κατακεχυ­μενο­κιχλ­επι­κοσσυφο­φαττο­περιστερ­αλεκτρυον­οπτο­κεφαλλιο­κιγκλο­πελειο­λαγῳο­σιραιο­βαφη­τραγανο­πτερύγων

Латинична транслитерација је чак и нешто дужа, има 183 слова, а ви чик покушајте да је прочитате!

Лопадо­темацхо­селацхо­галео­кранио­леипсано­дрим­хyпо­триммато­силпхио­карабо­мелито­катакецхy­мено­кицхл­епи­коссyпхо­пхатто­перистер­алектрyон­опте­кепхаллио­кигкло­пелеио­лагоио­сираио­бапхе­трагано­птерyгон

Значење речи могло би се описати као „јело састављено од разних врста посластица, рибе, меса, живине и сосова“.

У питању је фрикасо од најмање 16 различитих састојака, и слатких и киселих. Садржи, између осталог, парчиће разних врста рибе, ајкуле, раже, ракове, шкољке, месо петла и голуба, мед, зачине, коморач, зечетину, вино… да не набрајамо даље, да вас не спопадне мука.

БОНУС ВИДЕО:

 
 

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.