Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово су занимљивости о КРАЉИЦИ Елизабети које је мало људи знало: Позирала је за холограмски портрет, одликовала је бившу проститутку и имала сопствену расу ПАСА (ФОТО)

Краљица Елизабета је била веома интересантна личност са врло несвакидашњим навикама и хобијима

1662712730_profimedia-0720920685.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Краљица је поседовала све делфине и китове у британским водама, преживела је атентат, а то су само неке од занимљивости о њој.

Представљамо вам 70 занимљивости о краљици Елизабети које сигурно нисте знали:

1. Краљица је имала два рођендана, у априлу и јуну, јер суверени славе два пута уколико њихов рођендан не пада на лето.

Први рођендан обележавао се 21. априла, други друге суботе у јуну. Традицију дуплих рођендана британских монарха установио је краљ Џорџ Други 1748. године, пише Блиц.

Прославу првог рођендана увек прати објава посебних фотографија, док на другом рођенданском слављу претходи прослава Пларинастог јубилеја краљице, чији је централни део био од другог до петог јуна.

2. Британска краљица је имала чак девет краљевских тронова, шест њих налази се у Бакингемској палати, два у Вестминстерској опатији и један у Дому лордова.

3. Елизабета ИИ је течно говорила француски, а овај језик је научила захваљујући својим француским и белгијским гувернантама.

Краљица Елизабета ИИ рођена је као прво дете Принца Алберта од Јорка и Леди Елизабет Бовс-Лион, 21. априла 1926. године у Лондону. Одрасла је уз титулу принцезе и ословањавање "Ваша краљевска висости". Са три године нашла се на насловној страни "Тајмса".

Расла је уз четири године млађу сестру Маргарету, васпитавале су их гувернанте, али под надзором њихове мајке.

4. Занимљив је податак да је први мејл послала 1976. из војне базе.

Током Другог светског рата Елизабета ИИ морала је да породицом да напусти Лондон, а једина је жена из краљевске породице која је прошла војну обуку. Обучавана је као "Но 230873 Сецонд Субалтерн Елизабетх Wиндсор", а у војсци је била возач и механичар.

Велики сукоб учинио ју је јединим живим шефом државе који је учествовао у Другом светском рату, а Елизабету смо претходних година могли да видимо за воланом. У последње време имала је проблеме са покретљивошћу због чега је и пропустила неколико јавни догађаја.

5. Богатство Елизабете ИИ је 2022. години процењено на 370 милиона фунти.

6. Један посед земље у грофовији Сари посветила је бившем америчком председнику Џону Ф. Кенедију након његовог убиства 1965. године.

7. У октобру 2021. није желела да прими награду магазина "Олдие" за "стару особу године". Разлог? Њен асистент је рекао да Њено величанство верује да сте стари онолико колико се осећате старим.

Она је дефинитивно била жена младог духа.

8. У Папуи Новој Гвинеји, на локалном пиџин језику, позната је као "мисис Квин" а о њој се говори и ако о "мами која припада великој породици".

9. Припадале су јој и титуле господар Мана на острву Ман, војвоткиње од Нормандије на Каналским острвима и војвоткиње од Ланкастера на територији војводства Ланкастера.

10. Власница је свих делфина и китова у британским водама, што датира од статута из 1324. године, који је на снази и данас.

11. Њено обезбеђење је увек било а највишем нивоу али се дешавају пропусти. Када је 1981. године пролазила кроз гужву на путу ка палати, један 17-годишњак ју је упуцао репликом пиштоља. Осуђен је на пет година затвора, а одлежао је три године.

12. Неколико месеци касније, на Новом Зеланду је још један тинејџер (17) циљао пушком ка краљици са петог спрата зграде, али је омашио. Осуђен је на три године затвора.

13. Међу необичним поклонима које је добијала током година налазе се и јагуари и лењивци из Бразила, као и два црна дабра из Канаде. Добијала је и ананасе, јаја и шкампе.... А животиње које добија на поклон се често смештају у лондонски зоо-врт.

14. На њеној круни налази се дијамант Кулинан ИИ, од 317,4 карата, сафир светог Едварда из средњег века и рубин Црног принца из истог периода. Краљичина круна тешка је нешто више од један килограм, има 2,868 дијаманата, 269 бисера, 17 сафира и 11 смарагда. Одећа коју носи у најсвежанијим приликама тешка је око седам килограма. Дан када је преузела круну је и дан смрти њеног оца, краља Џорџа ВИ.

15. Свој први твит написала је 2014. године. Деби на Твитеру био је помно испраћен. Јутјуб канал краљевске породице покренут је 2007. а Твитер страница 2009. Налози на Фликру и Фејсбуку појавили су се 2010. године.

16. Тони Блер је био први премијер који се родио током њене владавине, било је то 1953. године.

17. Имала је, нажалост, окршаје са медијима. Краљица је тужила таблоид "Сан" 1993. када су објавили њену божићну поруку два дана пре него што је емитована, и добила их је на суду. Новине су на насловној страни издале извињење и платиле 200.000 фунти одштете, што је прослеђено организацији "Саве Тхе Цхилдрен".

18. У својој приватној соби у Балморалу има јастуче на коме су извезене речи "добро је бити краљица".

19. На банкетима је волела да се послужује сирова храна или јела попут шпагета, како не би постојао ризик да се неко обрука, тачније, уфлека.

Краљица је увек доручковала у девет сати. На столу је чекала посуда са корнфлејксом, сувим кајсијама и шљивама, редак продукт модерног света на који је пристајала. Јела јој се искључиво спремају по традиционалним, некад и вековима старим дворским рецептима. И иако су јела врло фина, нису скупа. Екстраваганција је дозвољена на забавама.

На сто јој се никако није износила ни храна са белим луком. Месо је морало да да буде добро печено, нарочито када се припремало у комаду и служи на шните насечено уз кромпир. То је био њен типични недељни ручак. Јела је искључиво сезонску храну.

20. Први пут је платила порез на доходак 1993. године.

21. А прва фудбалска утакмица којој је присуствовала било је финале Купа 1953, када је Блекпул победио Болтон Вондерерсе.

22. Честитала је астронаутима "Апола 11" када су слетели на Месец 21. јула 1969. Порука је на микрофилму смештена на Месецу у металној кутији. Величанствен потез!

23. Један од разлога зашто носи једнобојне комплете јесте да би била препознатљива у гужви.

24. Краљица је до прошле године присуствовала сваком првом заседању парламента осим 1959. и 1963, када је била трудна. У тој улози заменио ју је син принц од Велса, наследник британске круне.

25. Најстарија особа којој је написала писмо био је један Канађанин који је те 1984. имао 116 година.

26. Дана 9. септембра 2015. је постала монарх са најдужом владавином, премашивши рекорд краљице Викторије.

27. Била је први британски монарх који је посетио Кину - 1986. године. Елизабета ИИ обишла је 116 земаља, имала 97 службених путовања, сретала се са највећим државницима, али и звездама светског шоу-бизниса, од Мерилин Монро до Анђелине Жоли.

28. У мају 2011. отишла је у историјску посету Ирској, први пут откад је та земља стекла независност.

29. У божићној поруци 2014. је навела да је посетила сет серије "Игра престола" због чега су јој завидели милиони љубитеља ове ТВ приче.

30. Била је велики љубитељ шкотског традиционалног плеса.

31. Краљица је обожавала коргије.

32. Створила је сопствену расу пса - дорги, када се један од њених коргија парио са јазавичарем принцезе Маргарет.

33. Краљица је обожавала коње. Њени пунокрвни коњи су освојили бројне награде, а краљица једино није била успешна на чувеном Дербију.

34. Ушла је у спортску историју када је постала први монарх који је освојио Златни куп Ројал Аскот (у питању су коњичке трке) са својим коњем 2013. године.

35. Краљица је, такође била љубитељ голубова. Једна од њених птица је 1990. учествовала у трци "Пау", освојивши прво место.

36. Имала је сопствену валуту, сребрне новчиће познате као "монди новац", које дели старијима на Велики четвртак (Маундy Тхурсдаy) сваке године.

37. Новац са собом је носила у својој торбици само када недељом одлази у цркву.

Краљевски биограф Сали Бедел Смит рекао је да краљица са собом увек носила пажљиво пресавијену новчаницу од пет или 10 фунти - али само зато да би у цркви могла да остави пригодан добровољни прилог.

38. Краљица је играла саму себе у скечу поводом отварања Олимпијских игара у Лондону 2012. године.

39. Почасну награду БАФТА, за допринос филмској индустрији, добила је 2013. године, уз опаску да је "најупечатљивија Бондова девојка" у иначе веома оштрој конкуренцији.

40. Године 2003. је позирала за први, и једини, холограмски портрет.

Прочитајте још: Велика Британија у сузама: Ево где ће краљица Елизабета бити сахрањена

41. Била је домаћин прве приредбе на којој су учествовале само жене, било је то у Бакингемској палати 2004. године. Ручку су присуствовале Џ. К. Роулинг, Твиги, Кејт Мос и многе друге познате даме.

42. Постала је први канадски монарх који је у тој земљи отворио заседање парламента 1957. године.

43. Након што је 1964. посетила Квебек у јеку тежњи сепаратистичких покрета, избили су нереди. Ниједан члан краљевске породице се тамо није вратио наредних 50 година, до посете принца Вилијама 2011.

44. На свој 80. рођендан позвала је 2.000 деце у Бакингемску палату. Славила је са најмлађима.

Елизабета има бројне потомке, а њена праунука, принцеза Шарлот Елизабет Дајана, носи њено име. Многи кажу да девојчица веома личи на прабаку.

45. Два дана пре тог рођендана је одржала забаву за старије грађане који су пунили 80 година.

46. За свој златни јубилеј 2002. године је била домаћин првог концерта који се одржао у Бакингемској палати. Та забава је била један од најгледанијих телевизијских преноса у историји, са више од 200 милиона гледалаца широм света.

47. Снимак са те забаве је постављен на златном диску, а чак 100.000 копија је продато за недељу дана.

48. Уљез Мајкл Хаган јој је упао у спаваћу собу у Бакингемској палати деветог јула 1982, пре него што се пробудила. Оптужница против њега је повучена након психијатријског извештаја.

49. Постала је први британски монарх који се обратио америчком Конгресу након победе у Заливском рату.

50. Када се родио принц Ендру, постала је први суверен који је добио дете, након краљице Викторије.

Њен син војвода од Јорка лишен је службених дужности због судског спора за сек* са малолетном особом. Процес је завршен вишемилионском нагодбом.

51. Одустала је од вожње јавним друмовима у марту 2019. иако јој никада није била потребна возачка дозвола јер се све издају под њеним именом.

52. Њен праунук син војвоткиње и војводе од Кембриџа принц Џорџ зове је Ган-Ган, а то је надимак који се већ генерацијама у краљевској породици даје прабакама.

53. Оба колена је лапароскопски оперисала 2003. године.

54. Била је први монарх који је присуствовао састанку Кабинета у последњих 100 година када се придружила Дејвиду Камерону у децембру 2012. чиме се завршило обележавање дијамантског јубилеја.

55. Ушла је у историју 1982. године када је примила папу Јована Павла ИИ. То је био први пут у 450 година да је британски монарх примио једног поглавара Ватикана.

56. Елизабета ИИ је 40. британски монарх од Вилијама Освајача који је ступио на трон 1066. Шеста је жена на британском трону.

57. Једини је монарх који је прославио дијамантску и платинасту годишњицу брака са принцом Филипом који је преминуо у априлу 2021. године.

58. Најмање осам глумица ју је играло у серијама и филмовима, а међу последњима је била Оливија Колман у серији "Тхе Цроwн". Ово остварење приказало је и њен контроверзан однос британским премијером Винстономм Черчилом, односно назнаке да њих двоје нису били пријатељски настројени једно према другом.

Глумила ју је и Хелен Мирен која је учествовала на недавној прослави јубилеја.

59. Бакингемску палату је 1993. отворила туристима током лета како би модернизовала свој имиџ.

60. Једини пут када је прекинула прекоморску турнеју било је у Аустралији 1974. јер је Едвард Хелт расписао ванредне изборе.

61. Последњи спрат Бакингемске палате претворен је у њен гардеробер. А краљици сваког јутра стилиста доноси фоотграфије одевне комбинације и узорке тканина како би се пристетила од ког материјала је направљена. За њен стил је задужена и њена кројачица Анђела Кели, а краљичин омиљени бренд је "Лаунер".

62. Била је посвећена хуманитарном раду. Редовно је давала донације за скоро 40 организација за бригу о животињама и 90 здравствених организација.

Фото: Профимедиа

63. Сваке године Великој Британији и Комонвелту емитује божићну поруку, а само је 1969. године уместо ње приказан документарац о краљевској породици.

64. На бројним својим путовањима користила је своју јахту "Роyал Yацхт Британниа", која је до сада прешла више од милион миља.

65. Први пут је са војводом од Единбурга отишла у "краљевску шетњу" у Аустралији и на Новом Зеланду 1970. године, омогућивши члановима краљевске породице да срећу и друге људе осим званичника и разних политичара.

66. Краљица је ишла до задњег дана у корак са модерним технологијама. Покренула је званични сајт британске монархије 1997. године, пише "24 седам".

67. Краљица је 2018. у част свог свог рођендана одликовала бившу проститутку Кетрин Елис Хили титулом почасне даме, а све због њеног активизма на пољу права сек*уалних радника.

68. У јуну 2020. се јавности обратила преко апликације Зум. Због корона вируса је са члановима породице и другима имала виртуелне састанке.

69. Има невероватан тен јер је током целог живота штитила кожу од сунчевог зрачења. Када је у иностранству, на службеним путовањима, увек носи шешир или је кишобраном штите од деловања сунчевих зрака.

70. Елизабета је 1972. посетила СФРЈ, угостио ју је маршал Јосип Броз Тито. Једна од анегдота каже да је краљица посетила и биоскоп који је био смештен у подруму двора на Дедињу као и да је председник бивше Југославе "понизио" краљицу током пројекције филма јер је она седела у доњем реду у сали, а Тито изнад ње. Приликом његове наводне посете Британији, опоменут је да следи протокол.

Остала је забележена и њена изјава о Титу: "Ако је он машинбравар, ја нисам краљица Велике Британије".

Наводно најстроже чувану тајну краљевске породице открила је пре неколико година биографија "Краљица мајка" у којој ауторка објашњава због чега су мајку краљице Елизабете ИИ целог живота називали "Куки" (Цоокие), односно "мала куварица". Разлог: краљица је унука француске куварице.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas