· · Коментари: 0

Правила и обичаји налажу: Ево ко сме, а ко не сме да нам буде КУМ - Разна се веровања везују за одбијање кумства

Разрешите недоумице које имате

1683814467_shutterstock_1295414917.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Кумство спада у духовно сродство и може бити кум при крштењу, као духовни отац детету на пример и кум на венчању, као сведок ступања две особе у брак. Када кажемо кум, прва асоцијација која већини пада на памет је пријатељ за цео живот, који вас никада неће издати, који ће увек бити ту за вас као део породице и на кога ћете моћи да се ослоните у сваком тренутку.

За Србе, кумство представља светињу, па се тако сматрају кумови најближим породици. Тако кум има посебно место за славским столом, на свадбама и крштењима има једну од најважнијих улога. У сваком смислу он или она заузимају посебно место у животу једне породице.

Још једна стара изрека, која оцртава величину овог односа а то је "Кумство се не одбија". Велики број људи се пита зашто је то тако и шта ће вам се заправо десити ако дођете у ситуацију да одбијете да кумујете некоме, на венчању или крштењу?

Дошли смо до различитих народских предања. Једно од њих гласи да ако одбијете да будете кум на венчању, кроз живот ће вас пратити несрећа и никада нећете пронаћи своју сродну душу, јер сте одбили да пред Богом и људима сведочите о браку двоје људи.

Неки људи верују да поред несреће у људбави, одбијање кумства доноси и усамљеност до краја живота и да човек који је одбио кумство неће поред себе имати правог пријатеља.

Друго народно веровање, јесте да човек који одбије да кумује на крштењу детета никада неће имати "порода". Другим речима, сам неће моћи да има децу и шири сопствену породицу, јер није спреман да на себе преузме једну велику духовну обавезу.

Верски аналитичари наводе да се кум при крштењу детета заклиње пред Богом да ће бринути о том маленом бићу и његовом животу, што би, како каже, требало да значи да ће он преузети сву одговорност и бригу о детету, ако се родитељима нешто догоди.

"То је морална одговорност кума, да о детету које је крстио води рачуна. Уколико се нешто деси, по хришћанском правилу, он постаје старатељ тог детета. Мислим да се законски старатељство додељује ближим рођацима", закључио је верски аналитичар.

Кум је некада важио за особу од поверења, међутим времена су се мењала и кумство је данас доста другачије него што је некад било. Стара кумства су имала дугу традицију, одржавала су се и јачала. Ни венчање ни крштење се не може обавити без кума, јер је он тај који сведочи овом догађају.

Кумство је важан елемент традиције нашег народа и скоро сваке породице. Саветујемо да кумство бирате пажљиво а када одаберете да га цените, поштујете и одржавате. Та особа постаје члан ваше породице.

Укоилико сте некад били у дилеми ко сме ако не сме да вам буде кум, доносимо покушаћемо да вам помогнемо:

Крштење дете је први његов корак на путу ка Богу, а сам обред представља празник за целу породицу! Да би се сакрамент одвијао по свим канонима, посебна пажња се мора посветити избору кумова за бебу!

Сматра се да су кумови анђели у свету који су позвани да помогну малој особи да започне духовни живот, који ц́е га целог живота штитити од искушења. Избор кумова се сматра да утиче на будуц́ност детета, узмите то у обзир.

Тајна крштења детета се обавља једном. Ни у ком случају дете се не сме поново крстити, шта год да се деси! Црква други пут забрањује овај свети обред. Какве кумове родитељи изаберу детету, такви ц́е остати за живота.

Које особе нам не могу никако бити кумови?

Према Црквеним правилима не можете за куму узети девојку млађу од 14 година а за кума дечака млађег од 15 година. Тек након овог узраста човек се може бавити духовним образовањем, сматра црква.

Такође, никако не би требало узимати за кумове монаха и монахињу, нити особе са менталним обољењима. Осим тога, ни родитељи детета не могу бити кумови.

Доста је народских веровања укорењено у нашој тртадицији па се тако сматра да је немогуц́е узети неудату жену за куму девојци, а неожењеног мушкарца за кума момку. Још једно сујеверје везује се за труднице које такође наводно не треба узимати за куме.

Међутим, према ставу цркве најважније је да особа коју изаберете за кума вашем детету или за венчање буде добра особа, све остале ствари су мање важне!

Уобичајено је да се у куц́у кумчета доносе поклони, новац, играчке, да се беспослено проводи време са дететом. Нажалост многи људи заборављају да су кумови првенствено духовни ментори и да је најбитније посветити се тој младој и незрелој души и покушати јој помоћи да се снађе у овом тешком времену и свету пуном потешкоћа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.