Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРЕКОМЕРНО ИЗВИЊАВАЊЕ: Зашто се то дешава и како да прекинемо ту навику?

Сви с времена на време праве грешке. Извињење може да исправи грешке, поправи односе и учини да се људи осец́ају боље. Али, шта се дешава ако претерамо са извињењима и да ли је то могуће?

1681391378_shutterstock_1104489092.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Можда не звучи тако лоше, али утиче на ваше ментално здравље. Ако сте особа која се извињава за тривијалне ствари које можда нису ни ваша кривица или једноставно не захтевају извињење, можда сте приметили да се не осец́ате добро када то радите. Када се извините без правог разлога, ваш мозак вам можда говори да само водите рачуна о томе да све буде како треба. Ипак, ако обрац́ате пажњу на своје емоције када се превише извињавате, највероватније ц́ете наиц́и на лош осец́ај у телу.

Зашто се превише извињавамо?

Ваше тело зна да радите нешто што није у реду за вас када се превише извињавате и покушава да вам привуче пажњу тако што ц́ете то осетити. Лиценцирани трауматски терапеут Коби Кембел објашњава психологију која стоји иза осец́ања.

- У суштини, прекомерно извињење је самоиздаја. То говори: "Преузец́у кривицу и последиц и када не припадају мени" - објашњава за Зое Репорт.

- Социјализовани смо да верујемо да је наше прихватање од других засновано на томе колико смо љубазни и попустљиви. Можда мислите да ће преузимање кривице која није ваша учинити да се неко други осец́а боље, али регулисање емоција других људи пре својих је дугорочно штетно. Време је да престанете да бринете о томе шта други мисле! Ниско самопоштовање такође може бити узрок непотребних извињења. Заменити "извини" са "хвала" је одлично место за почетак - објашњава Кембел.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas